De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mbeki: Wereldwijde
apartheid verslaan

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Thabo Mbeki (Foto: EPA)
JOHANNESBURG - In Johannesburg is de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling, de grootste conferentie ooit, van start gegaan. Doel van de top is om te komen tot afspraken over de bestrijding van armoede, bescherming van het milieu en een eerlijke wereldhandel. President Thabo Mbeki van gastland Zuid-Afrika noemde de huidige toestand in de wereld met zijn verschillen tussen arm en rijk, "mondiale apartheid".

Hij riep de wereld op deze vorm van apartheid met net zoveel inzet en solidariteit te verslaan als indertijd met de Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek is gebeurd.

Aan de conferentie nemen naar schatting 45.000 mensen uit 174 landen deel, alsook staatshoofden uit honderd landen, met als grote uitzondering de Amerikaanse president Bush die zijn minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell stuurt. De Nederlandse delegatie bestaat uit premier Balkenende en de staatssecretarissen Van Geel (Milieu) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Prins Willem-Alexander verricht morgen samen met oud-president Nelson Mandela de opening van het waterforum.

President Thabo Mbeki gaf de teneur van de conferentie weer met te zeggen dat "een wereld met een paar rijke eilanden in een zee van armoede niet houdbaar is. 't Is voor het eerst in de geschiedenis dat we beschikken over de middelen, het vermogen en de kennis om armoede uit te roeien."

De wereld moet af van het "primitieve beginsel van het recht van de sterkste", duidelijke kritiek dus op het rijke Westen dat zich met agrarische subsidies, ex- en importtarieven en andere economische trucs ten koste van de arme wereld verrijkt. En die kloof wordt volgens Mbeki steeds breder. Hij riep de gedelegeerden op tot het maken van een 'mondiaal actieplan'.

Protestmars

Actiegroepen hebben aangekondigd dat zij later deze week een protestmars gaan organiseren en daarvoor geen vergunning bij de politie zullen aanvragen. Het gaat hier om zowel een nationaal als een internationaal protest. Zuid-Afrikaanse groepen demonstreren tegen de armoede in hun eigen land. Internationaal komen antiglobalisten op de been. De politie zegt dat onwettige demonstraties hard worden aangepakt.

De agenda van de Wereldtop is ambitieus en allesomvattend, d.w.z. bijna alle problemen die de wereld bedreigen, moeten aan de orde komen. Vandaar dat enkele honderden niet-gouvernementele organisaties, NGO's, uit de hele wereld naar Johannesburg zijn gekomen om hun aandeel te leveren.

In de marge van de Wereldtop vinden tal van evenementen plaats, ook al omdat het zelden voorkomt dat zoveel ministers, regeringsleiders, NGO's, actiegroepen, milieugroepen en dergelijke allemaal tegelijkertijd op dezelfde plek verblijven. Zo liet staatssecretaris Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zich gisteren in Johannesburg op de hoogte brengen van de situatie in de landen in het zuiden van Afrika die met rampzalige voedseltekorten te kampen hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.