De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Parlementslid: derde van geld naar de politie
Russen willen Hollandse
liberalisering prostitutie

   
 

door Pieter van der Sloot MOSKOU - Als er één land ter wereld is dat behoefte heeft aan legalisering van de prostitutie en opheffing van het bordeelverbod dan is het wel Rusland. Althans, dat vindt een aantal liberale leden van de Doema (het Russische Lagerhuis). Zij pleitten onlangs, tijdens een rondetafelconferentie over het onderwerp, om betaalde liefde zo spoedig mogelijk te halen uit het traditionele milieu van mensenhandel, drugs, afpersing en moord.

In hotels, nachtclubs, badhuizen, de vele casino's en aan de kant van de weg: in Rusland zijn de 'prostitoetki' van Moermansk tot Vladivostok er bij bosjes. Het is een sector waarin volgens Igor Korolkov, onderzoeksjournalist van het blad Moskovskije Novosti, in Rusland ongeveer zo'n half miljard euro per jaar omgaat.

Een veel te lage schatting, zegt Andrej die werkt voor de Moskouse zedenpolitie en slechts met zijn voornaam in de krant wil. "Het bedrag is zeker twee tot drie keer hoger."

De helft van de inkomsten zou naar de vrouwen en meisjes zelf vloeien; de rest naar pooiers, bordeelbazen en mensensmokkelaars en - niet in de laatste plaats - naar de Russische politie, voor wie prostitutie samen met het willekeurig op de bon slingeren van automobilisten een belangrijke bron van neveninkomsten is.

Belasting

De twee initiatiefnemers van het wetsvoorstel, Alexander Barannikov en Andrej Woelf, willen dat de seksindustrie voortaan gewoon belasting gaat betalen. Dat zou niet alleen goed zijn voor de Russische schatkist, maar ook voor de vrouwen en hun klanten, omdat er dan een betere justitiële en medische zorg kan worden uitgeoefend.

De vrouwenhandel, met Wit-Rusland en Oekraïne als voornaamste aanvoerlanden, is in de Russische Federatie enorm, terwijl hiv en aids hard op weg zijn om zich buiten de traditionele risicogroepen van homoseksuelen en drugsgebruikers te nestelen.

De initiatiefnemers tot legalisering hebben zich onder andere laten inspireren door 'gidsland' Nederland, dat in Rusland voor conservatieven als de populist Vladimir Zjirinovski als een Sodom en Gomorrah doorgaat. "Onbegrijpelijk en hypocriet", zegt Andrej, die tweemaal privé in Amsterdam is geweest. "Het wallengebied is in vergelijking tot de Moskouse prostitutiebusiness kinderspel. En de semi-legale handel van softdrugs staat simpelweg in de schaduw bij het explosief stijgende drugsgebruik onder de Russische jeugd."

De 22-jarige Tanja heeft geen oordeel over het liberalisatieplan. Een half jaar geleden werd zij door een stiefoom vanuit het 200 kilometer onder Moskou gelegen Tver naar de hoofdstad meegenomen. Hij verwende haar een weekje met restaurantbezoek en dwong haar vervolgens om zich te prostitueren aan de kant van de Jaroslav-Chaussee. "Vijftig dollar per keer. Ik weet dat hij aan de politie steekgeld betaalt, meer niet", zegt ze verlegen. "Wat, de prostitutie vrijgeven? Ik vind dat het helemaal niet mag bestaan. Maar waar kan ik naartoe gaan? Waar vind ik bescherming?"

De FSB, de vroegere KGB, heeft in de Doema onder president Vladimir Poetin veel invloed en de kans dat het wetsinitiatief het haalt, lijkt gering. Het min of meer mislukte bordeelexperiment in Nederland, dat illegale prostitutie en belastingontduiking niet heeft kunnen wegnemen, is ook tot Rusland doorgedrongen. "Daarbij kunnen de overheidsdienaars het geld dat ze er nu mee in hun zak steken gewoonweg niet missen", aldus Igor Korolkov. Volgens Doemalid Woelf vangt de politie uiteindelijk eenderde van wat de klant aan de prostituee betaalt. "Dat is zeker zo'n 150 miljoen euro. En dat is een hoop geld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.