De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS: Noord-Korea
bezit biowapens

   
 

TOKIO - De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Bolton, heeft Noord-Korea er gisteren van beschuldigd nucleaire en biochemische wapens te bezitten en lange-afstandraketten om deze wapens in te zetten. Bolton, de belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar op het gebied van internationale bewapening, beschuldigde Pjongjang er bovendien van raketonderdelen en militaire technologie aan andere landen te verkopen.

Het zijn de zwaarste en meest directe Amerikaanse beschuldigingen sinds president George Bush het land noemde als een van de drie die de As van het Kwaad vormen. Bolton uitte zijn beschuldigingen in de Japanse hoofdstad Tokio, waar hij een Japans-Amerikaanse veiligheidsconferentie bijwoont.

Hoewel Washington en Pjongjang geen diplomatieke banden onderhouden, had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, vorige maand tijdens het Asian-Pacific Forum over Veiligheidszaken wel een informele afspraak gemaakt met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Nam Sun om de besprekingen te hervatten. Na Boltons uitspraken zal hiervan op korte termijn geen sprake zijn.

Deze week reist Bolton door naar Zuid-Korea om het Amerikaanse beleid ten aanzien van Pjongjang te bespreken.

De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, maakte gisteren bekend dat Rusland Noord-Korea reserveonderdelen zal leveren voor gevechtsvliegtuigen en Russische wapensystemen, die al eerder waren aangeschaft.

Japan

Noord-Korea heeft gisteren zijn eerste overleg op hoog niveau sinds twee jaar met Japan afgerond zonder een oplossing te hebben gevonden voor enkele langlopende geschillen. De twee landen hebben afgesproken binnen een maand verder te praten.

Japan en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke betrekkingen, maar streven hier uiteindelijk wel naar. Noord-Korea wil echter pas betrekkingen met Japan aanknopen als dat land zich heeft verontschuldigd voor het Japanse koloniale bestuur over het Koreaanse schiereiland in de periode van 1910 tot 1945. Japan wil zijn excuses wel aanbieden, maar vreest voor een schadeclaim.

Japan op zijn beurt eist dat Noord-Korea opheldering verschaft over het lot van elf Japanners die in de jaren '70 en '80 door dat land zouden zijn ontvoerd. Noord-Korea ontkent iets met de verdwijningen te maken te hebben.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.