De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verbod politieke
tak ETA nabij

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Het Spaanse parlement én justitie hebben gisteren een grootscheeps offensief ingezet tegen Batasuna, de politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het parlement nam met een overweldigende meerderheid van 90 procent een motie aan van de conservatieve Partido Popular (PP) en de socialistische PSOE waarin de regering wordt verzocht de procedure in gang te zetten om Batasuna te verbieden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Een kind rent voor een muur langs met graffiti van de ETA, waaronder het symbool van de afscheidingsbeweging, een slang die zich rond een bijl heeft gedraaid. (Foto: AP)
Volgens PP-woordvoerder Luis de Grandes is Batasuna "niet meer dan het masker van de ETA". De socialistische fractievoorzitter Jesus Caldera hekelde Batasuna omdat die het ETA-geweld legitimeert. Beide partijen gaven in de motie acht punten aan waarom Batasuna verboden moet worden, waaronder gebrek aan respect voor de democratische waarden, het verdedigen van het ETA-geweld, intimidatie van Baskische burgers en opslag van wapens in partijkantoren.

De motie werd alleen door enkele kleine Catalaanse partijen en de gematigde Baskische Nationalistische Partij (PNV) verworpen. Volgens PNV-fractievoorzitter Inaki Anasagasti draagt het besluit niet bij aan herstel van de vrede in Baskenland, maar zorgt het juist voor meer sociale wrijving. In de rest van Spanje is overwegend positief geregeerd op het parlementsbesluit.

Hooggerechtshof

De regering zal de motie vrijdag behandelen. Naar verluidt zal het kabinet-Aznar begin volgende week de zaak bij het Hooggerechtshof aanhangig maken. De verwachting is dat het hele proces om Batasuna illegaal te verklaren enkele maanden gaat duren. Het doel is te voorkomen dat Batasuna aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar mei deelneemt.

Gelijktijdig met het parlement trok rechter Baltasar Garzón tegen Batasuna van leer. Volgens de magistraat, die wereldfaam verwierf door de Chileense dictator Pinochet te vervolgen, maakt Batasuna deel uit van het "terroristische complex dat door de ETA wordt aangevoerd". Garzón baseert zich op een aantal zeer lijvige rapporten van de Spaanse politie en de inlichtingendiensten en kwalificeert de terroristische acties van de ETA als "misdrijven tegen de menselijkheid

Rechter Garzón nam het besluit alle partijlokalen, partijbars, culturele verenigingen en ander onroerend goed van Batasuna te sluiten. Water en elektriciteit zullen worden afgesloten en de website van Batasuna verdwijnt van internet. Batasuna zal geen leningen meer mogen aanvragen en evenmin in aanmerking komen voor subsidies. Zelfs op de inkomsten van onder meer het Europese parlement in Straatsburg zal Garzón beslag laten leggen.

De partij zal de komende drie jaar geen politieke bijeenkomsten mogen organiseren of op andere wijze politieke propaganda mogen maken. De vertegenwoordigers van Batasuna in de diverse gemeenteraden en het Baskische parlement mogen alleen in functie blijven op persoonlijke titel.

De actie tegen Batasuna betekent de afsluiting van een jarenlange kruistocht van Garzón tegen Batasuna. Sinds 1998 sloot Garzón het partijorgaan van Batasuna, de krant Egin, en de radiozender Egin Irratia, ontmantelde de buitenlandvertegenwoordiging Xaki en plaatste de gewelddadige jeugdorganisaties Jarrai en Haika, die verantwoordelijk waren voor de stadsguerrilla, buiten de wet. In juli liet Garzón alle rekeningen van Batasuna bevriezen als onderpand voor de schade van 24 miljoen euro die door de straatterreur was aangericht.

De uitvoering van het bevel van rechter Garzón om lokalen en bars te sluiten kan leiden tot een nieuw intern Baskisch conflict. De leider van Batasuna, Arnaldo Otegi, deed gisteren op dreigende toon een oproep om de bevelen van Garzón te negeren. Maar de Baskische regionale president Ibarretxe heeft laten weten alle democratisch genomen besluiten uit te zullen voeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.