De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Het tweede leven van
Japanse 'sarin-sekte'

   
 

door Patrick Buis TOKIO - Ruim zeven jaar nadat de Japanse hoofdstad Tokio op 20 maart 1995 werd opgeschrikt door een terroristische aanslag met het zenuwgas sarin door de sekte Aum Shinrikyo, lijkt de omstreden leef- en denkwijze van haar leider Shoko Asahara aan een tweede opmars te zijn begonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Shoko Asahara (Foto: EPA)
Vergeten lijken de 12 doden en ruim 5000 gewonden die bij de aanslag vielen. In een periode van economische onzekerheden schijnt de geborgenheid binnen een dergelijke organisatie meer houvast te bieden dan de samenleving, die de sekteleden veracht en behandelt als paria's. "De stigmatisering en voortdurende kritiek van de media en de samenleving heeft mij gesterkt in mijn streven", aldus één van de leden.

Na de arrestatie in 1995 van een aantal hooggeplaatste leden, onder wie Asahara, daalde het aantal leden drastisch. Sinds de vrijlating van Fumihiro Joyu in 1999, na drie jaar cel wegens valsheid in geschrifte, laat het ledenaantal onder zijn leiding weer een gestage groei zien.

De organisatie wordt tot januari 2003 nauwlettend in de gaten gehouden op bevel van de rechter. Sinds januari 2000 werden ruim 30 verzamelplaatsen van de sekte gesloten. Maar als het rechterlijk mandaat eindigt, lijkt een verdere opstanding van de met bloed besmeurde organisatie niet te stuiten.

In de centra van sekte leven naar schatting 650 mensen en buiten de muren wonen nog eens 1000 volgelingen. In een poging sociale erkenning te krijgen heeft de organisatie haar naam veranderd in Aleph en afstand genomen van Asahara's nalatenschap. Veel leden zeggen dat Asahara's leer nog steeds de beste weg is naar religieuze verlichting. Zijn boeken en de videobanden van zijn speeches staan in de boekenkast van alle centra.

Hoewel de organisatie zegt de meest omstreden passages uit zijn werken te hebben verwijderd, staan ze iedereen nog levendig voor de geest. De richtlijnen zijn gebaseerd op Asahara's interpretatie van het traditionele boeddhisme. Door het bestuderen van boeddhistische teksten en Asahara's speeches in combinatie met yoga en meditatie leren de leden afstand te nemen van hun hebzucht en andere menselijke onhebbelijkheden. De meer gevorderde leden werden verantwoordelijk gesteld voor de redding van de wereld, zonder enig middel, ook moord, te schuwen.

"Wat Asahara heeft gedaan, zal hem waarschijnlijk nooit vergeven worden, maar ik geloof echt dat datgene waar hij voor staat, eens erkend zal worden als de grootste erfenis van onze menselijke beschaving", aldus Kenichi Hirosue (31).

Leider Asahara verblijft in afwachting van zijn veroordeling in de gevangenis en staat terecht voor in totaal 27 moorden. Volgens het Japanse ministerie van Justitie zal de rechtbank naar verwachting in het najaar van 2003 zijn oordeel vellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.