De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Prostituees eisen loonsverhoging
   
 

AMSTERDAM - De prostituees in Nederland eisen een forse salarisverhoging. De prijzen voor seksuele dienstverlening zijn al twintig jaar hetzelfde en het wordt tijd dat daar verandering in komt, verklaarde de beroepsvereniging Vakwerk van belangenorganisatie voor prostituees De Rode Draad gisteren.

Volgens woordvoerster Mara Visee ligt het tarief van raamprostituees al sinds mensenheugenis tussen de 35 en 50 gulden per half uur, terwijl de kosten al die jaren wel zijn toegenomen. "De raamhuren zijn explosief gestegen en sinds de legalisering moeten exploitanten sociale lasten afdragen waar ze in het verleden nooit rekening mee hebben gehouden.

Zo houden de vrouwen zelf steeds minder over", aldus de woordvoerster. De prijzen moeten volgens haar dan ook met zo'n vijftig procent omhoog, naar 25 tot 35 euro.

Volgens Visee berust het beeld dat in de prostitutie snel en gemakkelijk veel geld is te verdienen op een hardnekkig misverstand:

"Het is hartstikke zwaar werk en vanwege de keiharde concurrentie hebben vrouwen vaak geen andere keuze dan te werken tegen veel te lage prijzen. Velen houden na aftrek van alle kosten op dit moment maar 50 euro per dag over."

Ook de toegenomen eisen die vandaag de dag aan prostituees worden gesteld rechtvaardigen een prijsverhoging, meent Visee. "Vroeger was het even recht op en neer, maar als je hoort wat klanten tegenwoordig allemaal willen, daar zakt je broek soms echt van af."

Het nieuwe kabinet-Balkenende moet zich meer gaan bezighouden met prostitutiebeleid, vindt Vakwerk. Volgens de organisatie is het in veel bordelen nog steeds droevig gesteld met de arbeidsverhoudingen. Prostituees zijn vaak alleen op papier zelfstandig ondernemer en worden in de praktijk nog altijd onderbetaald en uitgebuit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.