De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vriend van Klepper
bij politie te biecht

   
 

door John van den Heuvel AMSTERDAM - De topcrimineel met wie de Amsterdamse politie sinds afgelopen week in het diepste geheim onderhandelingen voert, blijkt de voormalige vriend en zakenpartner van drugshandelaar Sam Klepper te zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Johnny Mieremet.
Het gaat om de Amsterdammer Johnny Mieremet, die zegt bereid te zijn de politie een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal tegen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld te verschaffen.

Het is volgens politiebronnen voor het eerst dat iemand die tot de absolute misdaadtop van Nederland wordt gerekend, opening van zaken wil geven.

Opmerkelijk is ook dat Mieremet in ruil voor zijn hulp geen strafvermindering van justitie vraagt, maar zegt bereid te zijn zelf ook een jarenlange gevangenisstraf te ondergaan.

De 'biecht' van Mieremet lijkt een rechtstreeks gevolg van een moordpoging, die de Amsterdamse topcrimineel op 26 februari van dit jaar bijna het leven kostte. Mieremet werd toen op de Keizersgracht onder vuur genomen, kort nadat hij het kantoor van zijn juridisch adviseur mr. Evert Hingst verliet.

Mieremet zegt te weten wie de opdrachtgevers tot de huurmoord waren en wil daarover informatie aan de politie kwijt. Ook zegt hij bewijzen te kunnen leveren over witwastrajecten en afpersing van een aantal vermogende Amsterdamse vastgoedhandelaren.

Zoals De Telegraaf zaterdag al onthulde, ligt aan de liquidatiepoging in februari vermoedelijk een hoogopgelopen geschil tussen Johnny Mieremet en de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder ten grondslag. Dit geschil spitst zich tot California Properties bv, een vastgoedonderneming waarvan de vriendin van Mieremet en familieleden van Endstra de enige aandeelhouders zijn.

De vriendin van Mieremet, Ria Eelzak, claimt zo'n 23 miljoen euro uit Heerfur BV, een dochteronderneming van California Properties BV. Holleeder en Endstra zouden weigeren dit te betalen, waardoor zij met Mieremet in een conflict zijn geraakt.

Mieremet, Holleeder en Endstra worden door justitie gezien als de belangrijke personen waar de bovenwereld en de onderwereld elkaar raken. Tegen de drie lopen al jarenlang politieonderzoeken. Mieremet en Holleeder worden in verband gebracht met een reeks ernstige misdrijven, waaronder liquidaties. Vastgoedhandelaar Willem Endstra wordt al jaren genoemd in verband met drugscriminelen maar hij is daarvoor nooit veroordeeld. Zijn naam wordt nu ook genoemd in een onderzoek van de Amerikaanse justitie naar een xtc-bende, die onlangs in Florida is opgerold.

De 'biecht' van Mieremet kan voor een belangrijke doorbraak zorgen in het politieonderzoek zorgen. Wel zitten aan een mogelijke overeenkomst tussen hem en justitie grote complicaties, onder meer omdat Mieremet ook met levensdelicten in verband wordt gebracht. Toch ziet de politie mogelijkheden, vooral ook omdat Mieremet te kennen heeft gegeven niet uit te zijn op strafvermindering.

Volgens het OM is op dit moment geen sprake van een kroongetuigendeal en is daarom nog niet het college van procureurs-generaal over de besprekingen met Mieremet geraadpleegd.

De civiele advocaat van Mieremet, mr. André Beckers uit Roermond, bevestigt alleen dat er sprake is van 'een verschil van inzicht' met de directie van California Properties BV. (lees: Willem Endstra). De strafadvocaat van Mieremet, mr. Han Jahae, wil geen commentaar geven. De raadsman van Holleeder en Endstra, mr. A. Moszcowicz, laat weten dat zijn cliënten ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Morgen in deze krant een exclusief interview met 'spijtoptant' John Mieremet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.