De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 27 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Milieukorting op
witgoed aan banden

   
 

door Ronald Veerman DEN HAAG - Het kabinet zet volgend jaar radicaal het mes in de forse kortingen die nu nog worden verstrekt bij de aanschaf van energiezuinig witgoed.

Alleen op het allerzuinigste en doorgaans beduidend duurdere witgoed zal volgend jaar nog een energiepremie van gemiddeld 50 à 100 euro worden gegeven. Dat blijkt uit plannen van de ministeries van Financiën en Milieu, waardoor maar liefst zo'n 100 miljoen euro zal worden bezuinigd op deze energiekortingen. Dat betekent maar liefst een halvering van de 200 miljoen euro die dit jaar nog voor de steeds populairder wordende regeling is gereserveerd.

De maatregel is voor het krap bij kas zittende kabinet noodzakelijk nu steeds meer Nederlanders bereid zijn iets meer geld voor goederen als wasmachines, vriezers, koelkasten en afwasmachines van een wat beter merk met een A-label te willen betalen, omdat dit met een forse milieukorting wordt beloond.

De staatssecretarissen Van Eijck (Financiën) en Van Geel (Milieu) vinden deze kortingsregeling veel te duur worden nu steeds meer witgoed met het zuinige A-label aan de haal gaat zonder dat er echte topprestaties op dit gebied worden geleverd. Steeds meer burgers die een redelijk apparaat kopen hebben daardoor bij aankoop recht op een korting van 50 tot maximaal zelfs 205 euro die zij vervolgens bij het energiebedrijf kunnen innen.

Besloten is daarom de criteria vanaf volgend jaar fors aan te scherpen zodat alleen nog de allernieuwste generatie witgoed die aan de allerhoogste milieu-eisen voldoet voor de energiekorting in aanmerking komt. Veelal is dit de duurdere apparatuur in het topsegment.

Het nog verder uit te werken besluit vloeit voort uit de afspraken die CDA, LPF en VVD deze zomer maakten in het strategisch akkoord dat de basis vormt voor het nieuwe kabinet.

Daarin werd afgesproken om tenminste 500 miljoen euro te bezuinigen op groene en milieuvriendelijke fiscale stimulansen.

Zo wordt ook grotendeels een einde gemaakt aan de huidige gunstige regeling voor groene beleggingen. De extra belastingkorting van 1,3 procent van de waarde van de groene investeringen wordt daardoor vanaf 2003 geschrapt.

Groene stroom

Ook gaat het kabinet fors snijden in de scheppen met geld kostende stimulans voor groene stroom. Doordat vooral buitenlandse energieleveranciers hier flink van weten te profiteren dreigt voor honderden miljoenen euro's naar het buitenland weg te lekken terwijl zaken als windenergie in Nederland nauwelijks van de grond komen.

Om te voorkomen dat Nederland in feite de waterkracht uit Noorwegen of de kernenergie uit Frankrijk subsidieert zal daarom zo'n 300 miljoen worden bezuinigd op de gunstige behandeling van groene stroom.

Wat de gevolgen voor de burger zijn is nog onduidelijk omdat nog goed moet worden gekeken naar de Europese regels die het eenzijdig stimuleren van de Nederlandse schone energie niet toestaan.

Vorige week werd al bekend dat ook de aantrekkelijke premie voor zuinige en schone auto's vanaf volgend jaar op de helling gaat. Naast de bpm-korting van 500 tot 1000 euro voor auto's als de Smart en de Volkswagen Lupo komt ook het voordeel op de motorrijtuigenbelasting te vervallen, terwijl dit aanvankelijk pas in 2005 zou gebeuren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 27 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.