De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De Nooijer lijdt
NEC naar zege

   
 

NIJMEGEN - AZ heeft een zware tol moeten betalen voor de lichtzinnigheid waarmee het gisteravond de tweede competitieronde aanpakte. In De Goffert tegen NEC stond ten opzichte van vorige week alleen nog Barry Opdam op zijn plaats in de achterhoede. De doorsmeerbeurt pakte echter faliekant verkeerd uit. Wat heet! Na een dikke minuut zette NEC via een benutte strafschop vanwege een overtreding op Dennis de Nooijer een belangrijke eerste stap in de jacht op de volle buit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
AZ-verdediger Joost Volmer loopt Dennis de Nooijer van NEC in het strafschopgebied onderuit. (Foto: ANP)
Daarna moest de ploeg van trainer Johan Neeskens nog stevig aan de bak. Met name in de tweede helft was de strijd hevig, maar uiteindelijk besliste De Nooijer de wedstrijd (2-0).

De beide middenmoters van vorig seizoen, die ook nog eens met een vrijwel gelijke begroting van om en nabij de 11 miljoen euro werken, deden afgelopen zomer voor hun doen leuke zaken op de transfermarkt. Een van de nieuwkomers bij AZ, rechtsback Juha Reini, debuteerde afgelopen zaterdag maar kwakkelde nu met een achillespeesblessure en zou eigenlijk vervangen moeten worden door Ole Tobiasen. Maar de ex-Ajacied begon met vrolijke tegenzin op de bank. Ook Peter Wijker haalde de tweede wedstrijd van dit prille seizoen niet. Het Alkmaarse meubelstuk, vorige week slecht op dreef tegen Heerenveen, kampte met gekneusde ribben.

En daar Michael Buskermolen eveneens de grote schoonmaak niet overleefde, kwam AZ met een vrijwel nieuwe achterhoede op de proppen. Een uiterst riskante keuze van coach Henk van Stee. Dat bleek na amper twee minuten, toen Joost Volmer op snelheid werd geklopt door Dennis de Nooijer. De debutant kon niets anders doen dan aan de noodrem hangen, waarna aanvoerder Danny Hesp de toegewezen strafschop onberispelijk binnenschoot. En zat trainer Henk van Stee met de gebakken peren. In de oefencampagne heb je ruimschoots de gelegenheid om spelers uit te proberen, maar beslist niet als het grote moment (lees: de competitie) daar is.

In De Goffert werd voor de aftrap trouwens een moment stilgestaan bij het heengaan van Bart de Graaff. De kleine, grote man van BNN verbond enkele jaren de naam van zijn nieuwszender aan die van NEC. Het leverde de club van president Hans van Delft een hoop publiciteit op. Dit seizoen zal de publiciteit vooral moeten komen van Johan Neeskens' dreamteam dat, volgens Van Delft, voor Europees voetbal moet gaan. Inmiddels is dat doel weer bijgesteld. En terecht, want net als de tegenstander van gisteravond zal het parkeren in het 'linkerrijtje' al een prestatie zijn van 'de Nees'.

Blijkbaar was NEC toch geschrokken van de snelle openingstreffer. Het liet AZ, dat met Robin Nelisse, Kenneth Perez en Ali Elkatthabi een mega-aanval had, vervolgens het spel dicteren. Desalniettemin kreeg NEC in de persoon van René van Rijswijk halverwege de eerste helft de kans om AZ definitief te knakken. De langharige rocker, die na het missen van een kans systematisch naar huis wordt gefloten, blunderde vrij voor Oscar Moens. En tja, wat zie je dan gelijk? Een paar dotten van kansen aan de andere kant. Maar de beste man aan Alkmaarse kant, José Fortes Rodriques, zag zijn kopballen gekeerd door respectievelijk doelman Dennis Gentenaar en de lat. En dus kwam AZ bedrogen uit. De grote schoonmaak in de defensie had snel zijn tol geëist. De op de gelijkmaker spelende Alkmaarders gingen tien minuten voor tijd helemaal door de knieën via een door De Nooijer messcherp afgewerkte counter. In de slotfase kon Barry van Galen met rood inrukken, waardoor het uitstapje van AZ naar Nijmegen helemaal in mineur eindigde.

NEC-AZ 2-0 (1-0). 3. Hesp (strafschop) 1-0, 80. De Nooijer 2-0. Rood: Van Galen (AZ, 2 x geel). Geel: Demouge, Hristov (NEC), Meerdink (AZ).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.