De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Uitgekiende tactiek US Postal houdt Colombiaan Victor Hugo Pena in het zadel
Pokerspel succesvol
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
De US Postal-ploeg leidt hier nog het peloton. Voor de rest moesten andere ploegen kopwerk verrichten, zoals Rabobank. (Foto: Cor Vos ©2002)
SITTARD - Een spelletje blufpoker, uitgevoerd tot in de perfectie. Victor Hugo Pena, de 28-jarige Colombiaan van US Postal, kon na afloop van de chaotisch verlopen vijfde etappe in de Ronde van Nederland/Eneco Tour een gemeen lachje niet onderdrukken. Met de oranje leiderstrui nog altijd om zijn schouders concludeerde hij dat zijn ploeg een belangrijke slag had geslagen. Weliswaar werd de etappe een prooi voor de Rus Sergei Ivanov (Fassa Bortolo), maar belangrijker vond hij het dat de concurrentie van de Rabobank behoorlijk was afgemat.

Vandaag staat in Zuid-Limburg de zware, heuvelachtige slotetappe van de vijfdaagse etappekoers op het programma. De voorsprong van Pena in het klassement op de Rabobank-renners Marc Wauters en Erik Dekker is uiterst gering, respectievelijk zes en tien seconden. Maar het koersverloop van gisteren, in de etappe van Arnhem naar Sittard, speelde US Postal nadrukkelijk in de kaart. Na 25 kilometer sprong een groep van zeven renners, onder wie Leon van Bon, weg uit het peloton. De voorsprong liep al snel op tot maximaal 6,45 minuten. Maar terwijl iedereen - vooral de Rabo-ploeg - keek naar de ploeg van Peña, hielden de rijders in Amerikaanse dienst onverwacht hun benen stil.

"Zij hebben kennelijk zoveel angst voor ons, dat ze zelfs bereid zijn de eindoverwinning uit handen te geven", concludeerde Theo de Rooij met (gespeelde?) verontwaardiging in zijn stem. "Als wij op een gegeven moment niet op kop waren gaan rijden, had de kopgroep wel drie kwartier weg kunnen rijden. Gelukkig kregen we hulp van Fassa Bortolo en Tacconi. Kennelijk zagen zij ook in dat de ronde op het spel stond. US Postal heeft een gevaarlijk pokerspel gespeeld."

Volgens Peña, die donderdag de tijdrit in Almelo op zijn naam schreef en daarmee de leiding in het klassement overnam van Erik Zabel, was er echter geen sprake van een spelletje blufpoker, maar werd met de gekozen tactiek een aanvaardbaar risico genomen. Het koersverloop en het klassement na de voorlaatste etappe bewezen zijn gelijk. "Rabo controleert de wedstrijd al vanaf de eerste dag. Men heeft een ontzettend sterk team. Als wij nu de hele dag hadden gewerkt, zouden we dat wellicht in de lastige slotetappe hebben moeten bekopen. Ach, en dat De Rooij verontwaardigd is... We hebben het hier over een wielerwedstrijd, niet over een kerstfeest. We geven geen cadeautjes weg. Bovendien hadden we de kopgroep echt niet tien minuten weg laten lopen."

Vooral door toedoen van Rabobank werd de snelheid opgevoerd tot zo'n zestig kilometer per uur. Na ruim honderd kilometer staakte de kopgroep het zinloze verzet. In het slot van de hectische etappe naar Sittard werd er opnieuw diverse malen gedemarreerd. Uiteindelijk wist alleen Sergei Ivanov, de 27-jarige Rus die in het voorseizoen al tweede werd op de Limburgse wegen in de Amstel Gold Race, het op hol geslagen peloton (gemiddelde snelheid van de etappe bedroeg 47,169 km/u) voor te blijven. Zij het nipt. Zijn voorsprong op de meet was slechts vier seconden.

Theo de Rooij hield een vervelende nasmaak over aan de voorlaatste etappe. Vanaf de eerste kilometer in de Eneco Tour controleerde Rabobank de wedstrijd ("Dat doen we al zes jaar"), maar net als vorig seizoen (toen Van Bon als eindwinnaar uit de bus kwam) dreigt de ploeg naast de hoofdprijs te grijpen. "Het enige wat US Postal wilde, was ons afmatten. Dat is aardig gelukt", luidde zijn wrange conclusie. "Ik vind dat zo'n tactiek niet past bij een ploeg met zoveel klassementsrenners in de gelederen. US Postal kan deze ronde met goed fatsoen toch niet meer verliezen. Voor hen moet dit kat in het bakkie zijn."

Er is geen ploeg in het peloton die zoveel ervaring heeft in het succesvol verdedigen van een leidende positie in het klassement als US Postal, dat met liefst vijf renners in de toptwintig is vertegenwoordigd. Pena, eerder dit seizoen al winnaar van de Ronde van Murcia, liet over de tactiek voor de zware slotetappe van vandaag geen twijfel bestaan. "Ik blijf zoveel mogelijk in het spoor van Dekker."

Rik Reinerink begint vandaag als drager van de rode Zwitserleven-trui aan de slotetappe naar Landgraaf. De renner van BankGiroLoterij heeft in het algemeen sprintklassement een ruime voorsprong op ploeggenoot Jan van Velzen.

Miranda Vierling heeft tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren in Melbourne een bronzen medaille gewonnen op de twee kilometer individuele achtervolging. De Nederlandse reed een tijd van 2.33,028.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.