De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  vuurwerk bij softwarefondsen, van der hoop beloond
Aanval op 400 mislukt
   
 

AMSTERDAM - Het is de Amsterdamse beurs gisteren niet gelukt om door de 400 punten-grens te breken. Zwaarwegend economisch nieuws ontbrak, en geheel op eigen kracht zwabberde het Damrak aanvankelijk richting die 'magische' grens, waarbij de teller op ruim 397 bleef steken. Uiteindelijk gooide een lager openend Wall Street roet in het eten, en sloot de AEX-index 1,35% lager op 390,32 punten. Geen fraai slotakkoord misschien, maar toch overheerste op de beursvloer tevredenheid over een week waarin de koersen per saldo toch weer wisten op te krabbelen.

Dat de index weer terrein wint is onder meer te danken aan de financiële waarden. Hoopgevend is dat aan het einde van de week het aantal winstnemingen beperkt bleef. ABN Amro (-0,46% op €17,29) en Fortis (-0,27% op €18,79) verloren slechts licht. ING pikte er zelfs 0,42% bij op €23,70. De bankverzekeraar was zonder twijfel de verrassing van de week door in tegenstelling tot haar branchegenoten geen winstwaarschuwing de deur uit te doen, maar vast te houden aan de eerder geformuleerde vooruitzichten.

Effectenbank Stroeve kenschetste de donderdag gepresenteerde halfjaarcijfers, niettemin als "van matige kwaliteit". Weliswaar waren de resultaten in het tweede kwartaal iets boven de verwachting, maar gecorrigeerd voor de bijzondere baten (liefst €173 miljoen) viel het Stroeve een beetje tegen. Niettemin is gezien de gehandhaafde prognoses "de kou uit de lucht", waardoor Stroeve het koersdoel verhoogt van €21 naar €26. Analisten van ABN Amro typeren de cijfers van ING Groep als "een nette prestatie", en wijzen erop dat de stukken tegen een bescheiden koers/winstverhouding van 9 te koop zijn. Zowel Stroeve als ABN Amro ziet nog teveel risico's om een klip en klaar koopadvies te geven: ABN Amro houdt het op add (bijkopen), Stroeve op hold (vasthouden). In de hoek van de financiële zwaargewichten was Aegon gisteren een negatieve uitschieter. De Haagse verzekeraar moest ruim 4% terug op €15,79.

Vers cijfernieuws was gisteren op de lokale markt te vinden. Van Lanschot presenteerde trots een winstgroei die in de lijn der verwachtingen lag. De malaise op de effectenbeurzen zorgde weliswaar voor lagere provisies, maar dat werd meer dan gecompenseerd door gestegen rentebaten (tijdens de hoogtijdagen op de beurs nog een verguisde inkomensbron in bankierskringen, want te rentegevoelig) en een sterkere nadruk op verzekeringsactiviteiten (ook al de solide pijler onder ING). De Bossche zakenbank won aanvankelijk terrein, maar moest uiteindelijk 1,71% terug op €40,25. Het hebben van de zaak is het einde van de zaak; Van Lanschot heeft de afgelopen tijd beduidend minder verloren als de grote broers in de AEX-index. De cijfers van lokale marktcollega Van der Hoop Effektenbank zagen er aanvankelijk beroerd uit met een bijna-halvering van de nettowinst. Gecorrigeerd voor de belastingmeevaller vorig jaar rolt echter een winststijging uit de bus. Niettemin ziet het Amsterdamse bedrijf, dat het grotendeels van de effectenhandel moet hebben, reden om wederom "ingrijpende maatregelen" te nemen. Beleggers beloonden de aankondiging met een koersstijging van ruim 11% op €3,90. Minder gelukkig verging het Geveke (-4,68%) op de lokale markt.

Terug naar de hoofdfondsen. ASML (-9,85%) moest de koerssprong van donderdag weer goeddeels prijsgeven, en ook Philips (-3,29%), Numico (-4,28%) en Getronics (-5,26%) lagen er weinig florissant bij. De witte raaf van de dag: CMG. Met een sprong van ruim 6% liepen beleggers alvast vooruit op de halfjaarcijfers die donderdag worden gepresenteerd. In de Midkap, die als geheel 0,85% opklom naar een slot van 385,92, waren de echte uitschieters te vinden. Softwarebedrijven Ordina en Pinkroccade wonnen respectievelijk 15,30 en 17,22%. Beide fondsen komen nog met de cijfers. Dinsdag bijt Ordina het spits af. Begin juli tipte ABN Amro-topanalist Mike Kranenburg het it-bedrijf nog als "een topspeler zonder balansproblemen, en met een goede kasstroom". De toenadering van KLM tot Air France was de meeste beleggers gisteren nog te vaag; de 'klemmen' sloten fractioneel lager op €12,08.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.