De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schröder begint
aan inhaalslag

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De Duitse kanselier Gerhard Schröder en zijn partij de SPD lijken vier weken voor de bondsdagverkiezingen van 22 september met een opmerkelijke inhaalslag in de opiniepeilingen te zijn begonnen.

Het crisismanagement van de regeringsleider bij de watersnoodramp maakt indruk op het volk en doet niet alleen de populariteit van de kanselier stijgen, maar heeft voor het eerst als effect dat deze genegenheid ook begint af te stralen op de SPD.

Het verschil tussen de regeringspartijen SPD en Groenen in de opiniepeilingen ten opzichte van de oppositie van Christen-democraten en liberalen is met nog 29 dagen te gaan van een overbrugbare omvang geworden. De watersnood heeft de spanning teruggebracht in de Duitse verkiezingsstrijd.

Verschil

De SPD van Schröder steeg deze week twee procent in de kiezersgunst, terwijl de CDU/CSU eenzelfde percentage verloor, waardoor het verschil nog maar één procentpunt is in het voordeel van de christen-democraten: 39 procent voor CDU/CSU tegenover 38 procent voor de SPD.

De huidige regeringscoalitie van sociaal-democraten (38 procent) en Groenen (7 procent) komt daardoor uit op 45 procent, terwijl het alternatief van uitdager Edmund Stoiber (CDU/CSU) en zijn waarschijnlijke coalitiepartner Guido Westerwelle (FDP) goed is voor 48 procent. De liberalen zijn voor het eerst weer teruggevallen onder de tien procent en staan nu op negen.

De persoonlijke populariteit van de kanselier, die zich op laarzen en in regenkleding door het watersnoodgebied begaf, is van 52 naar 55 procent gestegen. Uitdager Edmund Stoiber, die ook actief was in de ondergelopen gebieden, maar als oppositieleider minder concrete hulp had aan te bieden, moest drie punten inleveren en staat nu op 36 procent.

Tijdelijk

Opinieonderzoekers noemen de ontwikkelingen 'interessant', maar kunnen nog niet aangeven of het om een tijdelijke opleving van de SPD gaat, die bij het uit beeld raken van de watersnood snel kan verdampen, of dat er onder de kiezers echt sprake is van een stemmingsomslag ten gunste van de sociaal-democraten.

Op de Gendarmenmarkt in het centrum van Berlijn hield Schröder gisteren aan het eind van de middag zijn eerste verkiezingstoespraak. Er kwamen meer dan vijftienduizend belangstellenden op af. De kanselier profileerde zich vooral als het sociale gezicht van Duitsland.

Op een partijbijeenkomst besloten de Groenen tot wijziging van de campagnestrategie.

Als vanouds komen milieu en ecologie weer centraal te staan, dit onder invloed van de watersnoodramp en verdwijnt de familiepolitiek naar de achtergrond. Vice-kanselier en minister van buitenlandse zaken, Joschka Fischer, zei ervan overtuigd te zijn dat de rood-groene coalitie na 22 september versterkt in de regering zal terugkeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.