De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Poetin wil spoorlijn
naar Korea


Kim Jong-Il '1000 procent tevreden'

   
 

AMSTERDAM - De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren bij zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il in de militaire havenplaats Wladiwostok gezegd dat hij alles op alles gaat zetten voor de aanleg van een spoorlijn die uiteindelijk Zuid-Korea met het Siberische vasteland en dat van Europa moet verbinden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De Russische president Vladimir Poetin (rechts), lacht als hij zijn Noord Koreaanse collega Kim Jong Il ontmoet. (Foto: AP)
"Als wij het niet doen, dan doen onze buurlanden het wel", sprak Poetin na een onderhoud van drieëneenhalf uur met Kim, die daarmee zijn tweede bezoek aan Rusland binnen een jaar afrondde.

Poetin wil met de spoorlijn - een as die feitelijk van Seoel via Pjongjang en Wladiwostok naar Moskou zal gaan lopen - het Koreaanse schiereiland ontsluiten en daarmee de potentiële transit-gelden binnenhalen.

Impuls

Het project, geraamd op zo'n drie miljard euro, moet vooral een impuls geven aan de economie in Ruslands Verre Oosten, waar fabrieken en mijnen stilstaan, de criminaliteit en de werkloosheid groeien en dat wordt overwoekerd met ambulante handelaars uit buurland China.

"Ik wil nogmaals benadrukken dat Rusland er alles aan zal doen om de situatie op het Koreaanse schiereiland te normaliseren", sprak Poetin. Kim gaf zoals gebruikelijk geen persconferentie, maar liet zijn tolk op het tv-kanaal RTR zeggen dat hij "duizend procent" tevreden was over het bezoek, waarbij hij onder andere wapenfabrieken, de haven van Wladiwostok, een iconenwinkel en een broodbakkerij bezocht.

Terwijl de internationale media van tijd tot tijd hun camera's richten op de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea, is het plaatsje Chasan op de grens van Rusland met Noord-Korea minstens even interessant. Ooit was er hier een bloeiend handelsverkeer tussen Moskou en het rode regime in Pjongjang. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd de grens gesloten en raakte de spoorbrug tussen beide landen met onkruid overwoekerd. De handel tussen Moskou en Pjongjang kelderde met tachtig procent. Wat armelijke huisjes, veel dronken Russen, blaffende honden: dat is het huidige Chasan.

Vliegangst

Afgelopen dinsdag ging de spoorbrug opnieuw even open om de gepantserde trein van de dictator uit Pjongjang, die zou lijden aan vliegangst, door te laten. Kim dronk op het stationnetje van Chasan met hoge Russische functionarissen thee, terwijl de onderstellen van zijn uiterst luxueuze trein werden verwisseld voor het bredere Russische spoor. Volgens technici zal dat feit de aanleg van Poetins ambitieuze project nogal kunnen bemoeilijken. Daarnaast zijn de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea nog lang niet opgelost.

Poetin, die eerder deze week een miljardendeal aankondigde met het bewind van Saddam Hoessein, bevestigde met zijn Noord-Korea-politiek dat hij ondanks de goede relaties met zijn Amerikaanse ambtsgenoot George Bush niet aan de leiband van Washington loopt.

Iran, Irak en Noord-Korea, door Bush bestempeld als de 'as van het kwaad', zijn het afgelopen jaar speerpunten geworden in de internationale politiek van het Kremlin.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.