De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Een klassieke schoonheid
   
 

AMSTERDAM - Ze heet Naomi Laan, is zestien jaar, 1.76 meter, beeldschoon en gaat Nederland begin september vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van de Elite Model Look in Tunesië. De jury koos unaniem voor deze frisse, klassieke schoonheid en ook de meeste Telegraaf-lezers stemden op Naomi. Dat leverde haar een digitale camera op. "Echt ontzettend bedankt."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 21kb)
(Foto: Anko Stoffels)
Ze waren er alle tien woensdagavond tijdens de informele borrel die modellenbureau Elite Amsterdam had georganiseerd in het hoofdstedelijke lounge-restaurant Mme. Jeanette. Tien meisjes voor wie je je op straat nog een keer omdraait, die geboren modellen lijken. Gekozen uit meer dan 2500 inzendingen na twee oproepen in deze krant.

Hoewel Jeroen van de Mast, directeur van Elite Amsterdam, het gemiddelde niveau van de finalisten hoger vindt dan vorig jaar, steekt Naomi Laan nog eens met kop en schouders boven de rest uit. "Daar hoop je natuurlijk op als je haar voor het eerst in levende lijve ziet, maar toen ik de eerste testfoto's zag werd ik heel blij. Ze is echt een frisse, klassieke schoonheid. Echt een Elite-meisje, zoals wij dat noemen. Ze past ook heel goed in de rij van vorige winnaressen Linda Jeuring, Wendy Dubbeld, Yfke Sturm, Annika Dop, Rianne ten Haken en Femke Lakenman. Ook allemaal typische Elite-meisjes."

Jeroen van de Mast verwacht dat Naomi het goed zal doen in Tunesië tijdens de internationale finale van de EML, waar 78 meisjes uit zo'n zestig landen tien dagen lang strijden om een van de vijftien te winnen contracten met Elite. De hoofdprijs is een contract waarin het model een minimum jaarinkomen van 150.000 dollar wordt verzekerd. "Of er een eerste plaats in zit voor Naomi, weet ik natuurlijk niet. Die hadden we vorig jaar namelijk al met Rianne, maar er moet zeker een internationaal contract met Elite inzitten."

Overvallen

De kersverse winnares uit Alkmaar moet het allemaal nog even verwerken. Zelf had ze nog nooit over een carrière als model had nagedacht, was dit jaar wel al drie keer op straat benaderd door een scout van een modellenbureau, maar dít had ze niet verwacht. "Het heeft me wel een beetje overvallen. En die geweldige camera en straks ook nog die reis. Echt te gek. Ik had helemaal niet verwacht dat zoveel lezers op mij zouden stemmen. De foto was heel gehaast genomen, niet in de studio zoals alle andere, maar gewoon bij Elite op kantoor. Ik kwam net terug van twee weken vakantie in Spanje, had een gesprek met Jeroen en moest daarna meteen op de foto. Had alleen een klein beetje poeder op mijn gezicht."

Naomi Laan heeft net haar Mavo-diploma op zak en gaat nu Havo doen in deeltijd. "Drie dagen per week naar school. Het zou leuk zijn als ik er een opdracht per week bij kan doen." Vriendje Patrick ("al bijna twee maanden") vindt het ook allemaal "hartstikke leuk". "Maar hij vindt wel dat ik goed moet oppassen in het buitenland."

Moeder Marian Leijen, die grote gelijkenis vertoont met haar dochter, is apetrots. "Nooit gedacht dat Naomi nog eens model zou worden. Grappig is wel dat ik ook ooit één keer als model in De Telegraaf heb gestaan. Ja, toen ik achttien was hoor. Moest ik op de foto met een spinnewiel. Dat wiel was er uiteindelijk afgesneden, maar ík stond er groot op."

Mevrouw Leijen heeft een goed vertrouwen in de Elite-organisatie. "Wij hebben de lasterlijke BBC-documentaire ook gezien, waarin drie Elite-topmensen werden beschuldigd meer dan zakelijke contacten met de meisjes te onderhouden. We hebben een uitgebreid gesprek gehad met Jeroen van de Mast en hij heeft alle twijfel weggehaald. Bij Elite Amsterdam worden de meisjes heel goed begeleid en er werken enthousiaste mensen. Er kan in Alkmaar ook iets gebeuren op de fiets van school naar huis. Mijn man en ik gaan wel mee naar Tunesië, zitten op een uur afstand van Tunis waar Naomi verblijft. Ik ga niet op haar lip zitten, maar áls er iets is, ben ik er zo."

Hollandse meisjes doen het altijd goed op de internationale markt. Vanwege hun uiterlijk en lengte, maar vooral ook vanwege hun nuchterheid, schoppen ze het vaak ver. Rianne ten Haken bijvoorbeeld. Op haar veertiende won ze vorig jaar de internationale finale van de EML in Nice en ging bij thuiskomst meteen weer naar school. Ze zit nu in het vierde jaar van het VWO en moet dus nog een paar jaar naar school.

Haar carrière gaat nu langzaam van start. Deze zomervakantie heeft ze als model gewerkt voor onder andere de tijdschriften Marie-Claire en Blvd.

Volwassener

Rianne: "Het is belangrijk dat ik bekend word onder Nederlandse fotografen. En ik ben hard aan mijn portfolio aan het werken. Of ik veranderd ben? Jazeker. In Nice was ik nog heel verlegen en stil. Toch nog een beetje het kindje. Ik ben nu een stuk volwassener en ik verzorg mijn huid ook beter. Vroeger dook ik nog weleens met make-up en al op in bed, maar nu gebruik ik altijd heel netjes lotion en reinigingsmelk."

Rianne wordt volgens de directeur van Elite Amsterdam binnen enkele jaren een grote ster. "Als je haar ziet dan denk je: Waar ben jij in godsnaam aangespoeld?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.