De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Douaniers Curaçao
dupe gefrustreerde
bazen drugskoeriers

   
 

door Christel van Bebber WILLEMSTAD - Het lijkt erop dat de drugsbazen op Curaçao hun geduld beginnen te verliezen. Nu zij hun verdovende middelen niet meer zo eenvoudig naar Nederland kunnen krijgen, grijpen ze naar geweld. Voor de derde keer in een maand werd een lid van het controleteam op het vliegveld slachtoffer van een aanslag.

Donderdag werd de auto van een politieagent in brand gestoken en begin deze maand werd het huis van een collega-agent beschoten. Deze man kwam er zonder verwondingen van af, maar een douanier was eerder minder fortuinlijk. De beambte werd in zijn huis beschoten en in de kaak geraakt.

Voorzitter Van Lamoen van de vakbond voor douanepersoneel vindt dat er zo snel mogelijk wat aan de situatie moet worden gedaan. "De oorzaak ligt bij dat controlesysteem. Dat is met kunst- en vliegwerk in elkaar getimmerd en het rammelt aan alle kanten. We houden bolletjesslikkers tegen, maar door het cellentekort laten we ze vervolgens weer lopen", aldus Van Lamoen.

"Zo zoek je problemen. Zodra de smokkelaars het vliegveld verlaten, staan hun bazen al te wachten en moeten ze verantwoording afleggen. Die vragen wie ze heeft tegengehouden en dan heb je de poppen aan het dansen. De ministers van Justitie van de Antillen, Aruba en Nederland moeten om de tafel om iets anders te bedenken."

De schrik zit er flink in bij de medewerkers van het controleteam. "Ieder mens zou hier psychisch last van hebben, ook douanepersoneel", zegt Van Lamoen. "We willen niet wijken voor geweld, maar het werk is niet makkelijk nu. Gelukkig worden wij hierop getraind. Bovendien hebben we de arbodienst in de arm genomen om de mensen bij te staan."

Prinselijke vlucht

Justitie op Curaçao startte gisteren een diepgaand onderzoek naar de controle op bolletjesslikkers bij de KLM-vlucht KL778, waarmee kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima naar Nederland terugreisden.

De vlucht werd langdurig opgehouden en uiteindelijk werden van de 260 geboekte passagiers er 99 op hun uiterlijk als verdachte bolletjesslikkers geweigerd.

Het justitieonderzoek waarop de KLM-directie heeft aangedrongen, moet aan het licht brengen of het ging om een demonstratieve controle vanwege de koninklijke passagiers of om een ware stormloop van bolletjesslikkers onder dekking van het Oranjegezelschap. Het aantal geweigerde passagiers bedroeg voor het vertrek van het KLM-toestel bijna het dubbele van eerdere records.

De kans bestaat ook dat de autoriteiten bij de extreme controle voor extra zekerheid zijn gegaan om het prinselijk paar tijdens de vlucht ellende van stervende bolletjesslikkers en een eventuele gedwongen tussenlanding te besparen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.