De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 24 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ook Benschop vertrekt uit
Tweede-Kamerfractie PvdA

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De uittocht van prominenten uit de Tweede-Kamerfractie van de PvdA gaat onverdroten door. Gisteren kondigde Dick Benschop, nummer zeven van de kandidatenlijst, zijn vertrek uit de Kamer aan omdat hij geen zin heeft in oppositie voeren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 16kb)
Dick Benschop
Na Pronk, Vliegenthart, Vermeend en Herfkens is Benschop, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, de vijfde PvdA'er uit het paarse kabinet die niet verder wil gaan als Kamerlid. Eerder bleek ook dat voormalig lijsttrekker en fractieleider Melkert opstapt en een baan krijgt bij de Wereldbank in Washington.

Benschop, die voor de zomervakantie nog werd genoemd als opvolger van Melkert, wordt vermoedelijk opgevolgd door oudgediende Marja Wagenaar, de nummer 28 van de kandidatenlijst. Zelf wilde Wagenaar, die na de voor de PvdA desastreuze verkiezingsuitslag buiten de boot viel, nog niet zeggen of zij daadwerkelijk terugkeert.

Ex-campagneleider Benschop schrijft in zijn afscheidsbrief aan fractieleider Van Nieuwenhoven dat hij de kansen voor de PvdA als politieke partij weer ziet groeien. Dat hij terugtreedt, heeft meer te maken met zijn karakter, aldus Benschop. "Oppositie voeren in het huidige politieke klimaat doet geen beroep op mijn sterke kanten."

Hoewel voor de buitenwacht geen bekend gezicht, was Benschop (44) in de jaren tachtig al op jonge leeftijd een vertrouweling van Joop den Uyl en Wim Kok. Later werd hij directeur van het PvdA-partijbureau. Na een korte periode als zelfstandig adviseur en het lidmaatschap van het Commissariaat voor de Media werd Benschop in 1998 staatssecretaris in het tweede paarse kabinet.

Tijdens de verkiezingscampagne dit voorjaar was hij een belangrijke strategische adviseur van Melkert. Na het aftreden van Melkert werd Jeltje van Nieuwenhoven fractieleider. Maar zij gaf aan niet op langere termijn de politiek leider van de PvdA te willen zijn. Benschop werd vervolgens, net als de Kamerleden Bos en Duivesteijn, als mogelijke partijleider genoemd. De beslissing hierover valt overigens pas na een ledenraadpleging binnen de PvdA.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 24 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.