De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Univar ziet weg
naar boven

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Distributeur van chemicaliën Univar - voorheen onderdeel van Vopak - is optimistisch over de rest van het boekjaar. Als het herstel, dat zich in het tweede kwartaal van dit jaar inzette, doorzet en het bedrijf erin slaagt efficiënter te opereren, dan zal het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (ebita) dit jaar licht stijgen.

De lichte stijging is ten opzichte van de $96,4 miljoen die Univar in 2001 nog realiseerde. Het gaat daarbij om een pro forma-cijfer, want Univar maakte tot eind juni van dit jaar nog officieel onderdeel uit van tankopslag- en distributieonderneming Vopak.

Nu het bedrijf op eigen benen staat, is een van de doelstellingen een ebita-marge van 3,5%. Over drie tot vijf jaar moet het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill meer dan 3,5% zijn van de omzet. Het afgelopen halfjaar was Univar nog niet zover en bleef de teller steken op 2,3%. "Maar we hebben nog even", zei bestuursvoorzitter Gary Pruitt in een reactie.

Pruitt noemde de resultaten over de eerste zes maanden van 2002 teleurstellend, maar 'binnen de verwachtingen van het management'. Gezien 'de moeilijke economische omstandigheden' en de tijd die het management kwijt was aan de afsplitsing van Vopak had Pruitt wel begrip voor de resultaten.

Univar zag de omzet dalen van $2,5 miljard tot $2,3 miljard (-9%), en het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill van $66 miljoen tot $51 miljoen (-22%). Netto werd er $7,1 miljoen winst gemaakt, tegen $4,3 miljoen verlies een jaar eerder. Eenmalige posten vertekenen de operationele gang van zaken, dus Univar zelf kijkt liever naar het bedrijfsresultaat.

In Noord-Amerika was de daling van de resultaten procentueel minder uitgesproken dan in Europa. In Amerika nam de omzet af met 6% en het bedrijfsresultaat (ebita) met 15%, in Europa was dat met respectievelijk 14 en 33%. In Europa lijkt het dieptepunt 'geweest', aldus Pruitt, maar 'een snel herstel is niet waarschijnlijk'.

Univar is in Europa bezig met een nieuwe strategie. Een belangrijk onderdeel daarvan is het doorvoeren van één handelsnaam - Univar. Ook worden managementtaken gedecentraliseerd. "Je moet markten in uithoeken niet vanuit één locatie aan willen sturen", aldus Pruitt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.