De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN, ASML EN UNIT 4 AGRESSO BLINKEN UIT; C/TAC AFGESTRAFT
AEX klimt richting 400
   
 

AMSTERDAM - Beleggers op het Damrak lijken hun zelfvertrouwen te hebben teruggekregen. Beter dan verwachte bedrijfsresultaten en een hogere opening op Wall Street hebben op de Amsterdamse effectenbeurs gisteren voor een fors hoger slot gezorgd. Vooral de fondsen in de financiële, technologie- en chemiesector lagen er goed bij.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 14,99 punten (oftewel 3,9%) op 395,65. Dit was tevens de hoogste stand die de graadmeter van de Amsterdamse beurs gisteren gedurende de dag bereikte. "Het lijkt er dan ook op dat de AEX een dezer dagen een serieuze aanval gaat doen op de 400 puntengrens", zei handelaar Danny Markens (Effectenbank Stroeve).

ING presenteerde gisteren beter dan verwachte halfjaarcijfers. De winst van de bankverzekeraar kwam in de eerste helft van dit jaar uit op €2,35 miljard. Het handhaven van de winstverwachting voor heel 2002 klonk beleggers eveneens als muziek in de oren. Een minpuntje was dat ING de inhoud van de voorzieningenpot verhoogde tot €625 miljoen. Het aandeel ING sloot 2,7% hoger op €23,60. Ook Fortis (+8,1% op €18,84), Aegon (+3,1% op €16,45) en ABN Amro (+1,3% op €17,37) eindigden met winst.

KPN was in de AEX de grootste procentuele stijger met een plus van 10,6% op €5,75. Het telecomconcern kondigde aan zijn netwerk voor snel internet (adsl) uit te breiden, zodat voortaan 85% van de Nederlandse huishoudens er een abonnement op kunnen nemen. Dat percentage ligt momenteel op 65. Nabeurs maakte KPN bekend het Duitse telecomnetwerk van KPNQwest te kopen.

Akzo Nobel lag goed in de markt met een plus van 7,7% op €37,16. De chemie- en farmaciegigant kondigde aan de Franse verfgroothandel Jouanne over te nemen. Het Franse bedrijf verkoopt autoreparatielakken. Jouanne is jaarlijks goed voor een omzet van €7,5 miljoen en telt 45 werknemers. Naast Akzo was ook DSM in trek met een plus van 3,2% op €45,08.

Het vertrouwen onder investeerders dat de wereldeconomie spoedig gaat aantrekken, bezorgde ASML een winst van 9,9% op €13,70. Collega-chipfonds Philips klom met 6,0% naar €24,35.

Koninklijke Olie gaf de AEX een behoorlijke impuls door 4,2% te stijgen naar €48,18. Topman Phil Watts liet weten dat Koninklijke/Shell Groep dubbel zijn best zal gaan doen om de moeizame relatie van het olieconcern met de Londense City te verbeteren.

Van de 24 AEX-fondsen eindigden slechts Heineken (-1,3% op €42,60) en TPG (-0,8% op €19,90) met verlies. In de Midkap, die 5,52 punten hoger (1,5%) sloot op 382,67, noteerden 5 van de 23 fondsen lager. Sterkste daler was Océ dat 3,0% inleverde op €10,20.

In deze index blonk Unit 4 Agresso uit met een winst van maar liefst 23,1% op €4,80. Het softwarebedrijf bevestigde gisteren in de eerste helft van 2002 een nettowinst van €3,1 miljoen te hebben geboekt. Dat resultaat had Unit 4 medio juli reeds bekendgemaakt toen het een winstwaarschuwing afgaf. Gisteren liet bestuursvoorzitter Chris Ouwinga weten dat zijn onderneming ondanks moeilijke economische omstandigheden in het eerste halfjaar een autonome omzetgroei van 8% heeft geboekt.

Rond het middaguur liet Ballast Nedam de handel in het eigen aandeel stilleggen. Tijdens een korte pauze kwam het Nieuwegeinse bouwconcern met een persbericht, waarin het berichten in de media tegensprak dat zijn financiële continuïteit in gevaar zou zijn. Ballast Nedam blijft niettemin de opties voor de toekomst van het eigen concern onderzoeken. Daarbij laat het zich adviseren door ABN Amro Corporate Finance. Na tijdens de handel op een verlies van bijna 5% te hebben gestaan, sloot het aandeel Ballast Nedam 0,2% lager op €6,70.

C/tacAlign stelde gisteren de resultaatverwachtingen voor heel 2002 naar beneden bij. Het ict-bedrijf verwacht dit jaar ongeveer quitte te zullen draaien. Het aandeel C/tac verloor 25,2% in waarde op €1,19.

Versatel (onveranderd op €0,42) moet mogelijk de omzetcijfers uit het verleden bijstellen. Dat is een gevolg van een uitspraak van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, dat telecombedrijven hun omzetcijfers de afgelopen jaren soms ten onrechte hebben opgepompt door netwerkcapaciteit met elkaar te ruilen. Volgens Versatel, dat de uitspraak van de SEC momenteel bestudeert, heeft capaciteitshandel altijd minder dan 10% van de omzet uitgemaakt.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.