De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 23 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  TOEZICHTHOUDER KOSTER MOET PHILIPS- VERLEDEN TOELICHTEN
Bestuurslid Autoriteit-FM
gehoord in zaak Boonstra

   
 

AMSTERDAM - Bestuurslid Paul Koster van beurswaakhond AFM (Autoriteit Financiële Markten) wordt komende maand gehoord in het gerechtelijk vooronderzoek naar de handel met voorkennis door oud-topman Cor Boonstra van elektronicaconcern Philips. Dat gebeurt op verzoek van de advocaat van Boonstra, Joost Italianer, die Koster wil horen over "zijn periode bij Philips". Koster was bij het elektronicaconcern drie jaar lang executive vice-president en chief auditor voor Philips Group wereldwijd.

Italianer wil over het waarom niets kwijt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Cor Boonstra zou zijn voorinformatie over Endemol hebben verkregen van zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth. (Foto: Frans Jongen)
Niet lang nadat de Autoriteit Financiële Markten bij het openbaar ministerie aangifte deed tegen Boonstra, staken al geruchten de kop op dat AFM-bestuurder Koster de drijvende kracht was achter de aangifte. Koster zou namelijk met de oud Philips-topman nog een rekening te vereffenen hebben, omdat zijn eigen dienstverband bij Philips door Boonstra zou zijn beëindigd. Koster zou vervolgens in zijn nieuwe baan - bestuurslid bij beurswaakhond AFM - zijn invloed binnen het bestuur van de toezichthouder hebben aangewend om de aangifte tegen zijn oude baas de deur uit te krijgen.

De Autoriteit Financiële Markten zelf wilde destijds niet zeggen hoe de besluitvorming binnen het bestuur precies tot stand was gekomen. "Het voltallige bestuur neemt over dit soort zaken een beslissing", was het enige wat een woordvoerder kwijt wilde. "We bevestigen dat Koster gehoord wordt, maar geven verder geen enkel commentaar", zegt de toezichthouder nu.

Via hun advocaat Carel Raymakers laten Koster en de AFM in tweede instantie weten dat "er op geen enkele wijze sprake is van enig verband tussen de voormalige dienstbetrekking van de heer Koster bij Philips en zijn huidige werkzaamheden als bestuurder van de Autoriteit-FM en zeker niet in relatie tot bedoelde aangifte".

"Sterker nog", aldus de raadsman, "het onderzoek naar transacties van de heer Boonstra liep al voordat de heer Koster bij de Autoriteit-FM in dienst trad." Koster deed dat in maart 2001. De eerste aangifte tegen Boonstra - in verband met handel met voorkennis in aandelen Endemol - dateert van begin april, maar volgens de advocaat is Koster, hoewel reeds in dienst, "op geen enkele wijze betrokken geweest bij verdere besluitvorming of handelingen betrekking hebbende op de aangifte van strafbare feiten door de heer C. Boonstra".

Een bron binnen de Autoriteit Financiële Markten denkt dat de advocaat van Boonstra de toezichthouder in diskrediet wil brengen. Door zelfs maar de suggestie te wekken dat het besluit over de aangifte tegen Boonstra mede is ingegeven door iets anders dan juridische afwegingen, zou de onafhankelijkheid van de AFM ter discussie worden gesteld. De raadsman van Boonstra ontkent echter dat het hem te doen is om een mogelijke wraakactie van Koster aan te tonen. "Dat gerucht is niet juist", aldus Italianer.

Onduidelijk blijft wat dan wél de reden is om de AFM-bestuurder voor de rechter-commissaris te laten verschijnen. "We willen hem graag horen over zijn periode bij Philips. Ik ga u niet vertellen wat ik hem daar precies over wil vragen", aldus de voorkennisspecialist. Interessant is natuurlijk wel om te weten wat Koster - een tijd lang naaste medewerker van de bestuursvoorzitter - nu precies wist van Boonstra's aandelentransacties toen de eerste nog bij Philips in dienst was. Was het latere AFM-bestuurslid als chief auditor bij het elektronicaconcern op de hoogte van zaken die bij zijn nieuwe werkgever (mede) aanleiding waren om de aangifte door te zetten?

Cor Boonstra wordt ervan verdacht in maart van 2000 voor ruim een miljoen euro aandelen te hebben gekocht van televisieproducent Endemol, terwijl hij via zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth - commissaris bij de pretfabriek - wist van de aanstaande overname van het bedrijf door de Spaanse aanbieder van telefonie Telefónica. Met het bekend worden van de overname, voor een slordige €5 miljard, schoot de koers van het aandeel Endemol omhoog, waardoor Boonstra een zakcentje op kon strijken van naar verluidt een half miljoen euro.

Kort na de start van het onderzoek naar de Endemol-transactie kwam Boonstra opnieuw in opspraak, dit keer in zijn hoedanigheid van commissaris bij supermarktconcern Ahold. Boonstra bleek aandelen van de grootgrutter te hebben gekocht kort voor de presentatie van kwartaalcijfers, terwijl dat een periode is waarin de handel in 'eigen' aandelen door bestuurders en commissarissen nu juist streng is verboden.

De Autoriteit Financiële Markten deed van beide overtredingen aangifte bij justitie.

Boonstra zelf heeft altijd beweerd dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 23 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.