De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 22 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opsporing zwart
geld kaskraker

   
 

door Ronald Veerman DEN HAAG - Vermogende Nederlanders die vele tienduizenden en regelmatig zelfs miljoenen euro's buiten het oog van de fiscus op een buitenlandse bankrekening hebben geparkeerd, lopen massaal tegen de lamp. De harde straffen en hoge boetes die daarop door de fiscus worden uitgedeeld, hebben in korte tijd al vele tientallen miljoenen euro's opgeleverd en dat bedrag loopt snel verder op.

Nadat begin dit jaar al een groot aantal landgenoten was gesnapt, lijkt de speurtocht naar de buitenlandse tegoeden nu echt in een enorme stroomversnelling geraakt.

LPF-staatssecretaris Van Eijck (Financiën) is enorm in zijn nopjes met het succes van zijn opsporingsambtenaren, maar wil nog meer. "Ik ga deze kapitaalvlucht de komende jaren echt keihard aanpakken, zelfs nog intensiever."

Groen en geel

De bewindsman ergert zich groen en geel aan landgenoten die hun geld naar het buitenland sluizen om belastingheffing te voorkomen: "We zitten er nu bovenop. Men kan het geld dus maar beter alsnog aanmelden."

Vooral de FIOD slaagt er steeds beter in de kapitaalvlucht bloot te leggen nu meer bestanden kunnen worden gekoppeld.

De opsporingsdienst heeft daardoor inmiddels al meer dan 10.000 landgenoten in het vizier.

Het nieuwe internationale fraudeteam van FIOD boekt zelfs zulke goede resultaten dat nu dagelijks enkele tientallen Nederlanders worden gesnapt vanwege niet bij de fiscus aangegeven vermogens.

In de afgelopen maanden zijn door het hele land enkele duizenden blauwe brieven de deur uitgegaan naar belastingplichtigen die worden gesommeerd hun buitenlandse vermogens op te biechten. Naast een aanslag over de rente en/of de vermogens kan men rekenen op een stevige boete.

Het FIOD-team slaagt hierin nu sinds kort alle informatie van de andere belastingteams die kapitaalvlucht vermoeden of op andere verdachte handelingen stuiten naar hen wordt toegespeeld, waardoor het veel eenvoudiger is geworden de kapitaalvlucht bloot te leggen.

Vooral door informatie die via internationale belastingverdragen met onder meer België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk wordt verkregen, te koppelen, worden dwarsverbanden in het bedrijfsleven en buitenlandse financiële relaties van en tussen bepaalde personen veel sneller duidelijk.

Het succes van de fiscus is overigens slechts voor een deel het gevolg van de informatie die de Belastingdienst van hun Belgische collega's hebben ontvangen uit de zogenaamde KB Lux zaak.

De rechtsgeldigheid van deze informatie is al maanden onderwerp van een fel juridisch steekspel omdat de Belgische fiscus gebruik zou maken van gegevens die bij een diefstal zijn buitgemaakt. Volgens Van Eijck kan de Nederlandse belastingdienst echter niets worden verweten omdat de gegevens volstrekt legaal van de Belgen zijn verkregen.

De KB Lux zaak zorgde er begin dit jaar al voor dat vele tientallen Nederlanders hun buitenlandse vermogens alsnog spontaan aanmeldden bij de fiscus, via een formulier op de internetsite van de Belastingdienst.

Daarmee proberen zij alsnog onder een forse boete uit te komen om zo aan een forse naheffing te ontkomen. De fiscus hanteert namelijk de regel dat er geen vergrijpboete wordt opgelegd wanneer rekeningen vrijwillig worden gemeld voordat de belastingplichtige een redelijk vermoeden of bewijs heeft dat hij of zij is betrapt. Hoewel de boete zo wordt ontlopen volgt doorgaans echter wel een stevige aanslag over de voorgaande jaren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 22 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.