De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitgever NDC lonkt
naar noodlijdend
Het Parool

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) is serieus geïnteresseerd in een overname van het structureel verlieslijdende dagblad Het Parool. Volgens NDC-directeur Jan de Roos kan de aankoop van de Amsterdamse avondkrant zijn onderneming aan de gezochte extra schaalgrootte helpen. "Het zou een heel interessante kans zijn", laat De Roos weten.

Het Parool heeft deze week aangekondigd uit moederconcern PCM te willen stappen. De medewerkers van het noodlijdende Parool proberen daarmee te ontkomen aan de zware bezuinigingen die PCM van plan is bij de krant door te voeren. Volgens hen zou dat de doodsteek betekenen voor hun dagblad.

De NDC, uitgever van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en een reeks lokale huis-aan-huisbladen, beschikt door zijn sterke financiële positie over voldoende middelen om Het Parool eventueel te kunnen kopen. Het concern wil graag groeien om daarmee beter toegerust te zijn op de toekomst.

De Roos benadrukt geen contact met PCM te hebben gehad over een eventuele overname van de krant. "Ik weet ook niet of Het Parool te koop is. Maar als dat zo zou zijn, zullen we er serieus naar kijken. Zo vaak staat er niet een krant te koop."

Volgens De Roos is de NDC de enige van de grote krantenuitgevers die in ons land met het oog op de mededingingsregels nog op het overnamepad mag gaan. De NDC-directeur zou Het Parool echter alleen willen overnemen als er binnen afzienbare termijn een winstgevende krant van te maken is. "Feit is dat Het Parool de afgelopen twintig jaar met verlies heeft gedraaid."

Een PCM-woordvoerder noemt de belangstelling van de NDC voor Het Parool 'voorbarig'. "Volgende maand moet eerst binnen PCM besloten worden wat er met Het Parool gaat gebeuren."

Directeur Rob Steenbergen van Het Parool vat de belangstelling van de noordelijke uitgever op als "een soort overvalsdenken". Volgens hem is zijn krant niettemin gestreeld door de belangstelling en sluit hij niets uit. Duidelijk is echter dat bij Het Parool een sterkere voorkeur bestaat voor zelfstandig voortgaan dan voor overgenomen worden door een andere uitgever.

De Roos denkt dat Het Parool geografisch goed zou aansluiten bij het verspreidingsgebied van de NDC, dat momenteel nog beperkt is tot Noord-Nederland. Volgens hem zouden in dat opzicht ook het Noordhollands Dagblad en de Gooi en Eemlander goed bij zijn bedrijf passen. "Maar volgens mij heeft De Telegraaf die kranten niet te koop staan."

Hoewel de dagbladenmarkt de afgelopen jaren vast heeft gezeten, houdt De Roos er rekening mee dat daar de komende tijd meer beweging in komt. "De ingezakte advertentiemarkt heeft de financiële positie van bepaalde uitgevers toch aangetast. Mogelijk gaat er daardoor iets gebeuren op de krantenmarkt. Als er overnamemogelijkheden komen, dan zullen we daar een open oog voor hebben."

Evenals andere krantenuitgevers kampt ook de NDC met onder druk staande advertentieverkopen. "We hebben het in het eerste halfjaar desondanks iets beter gedaan dan we begroot hadden. Hoewel we sinds een paar maanden ook last hebben van teruglopende advertentievolumes, verwachten we dat ons bedrijfsresultaat dit jaar hoger uitkomt dan vorig jaar", aldus De Roos. In 2001 behaalde de NDC een bedrijfsresultaat van €12,9 miljoen bij een omzet van €159,8 miljoen.

Volgens de krantendirecteur staat zijn onderneming er met name goed voor door de bezuinigingen die er de afgelopen maanden zijn doorgevoerd. Zo zijn de NDC-kranten Nieuwsblad van het Noorden, Drentse Courant en Groninger Dagblad afgelopen april samengevoegd tot Dagblad van het Noorden. Met een dagelijkse oplage van circa 180.000 exemplaren behoort de fusiekrant tot de grootste regionale dagbladen van ons land.

De Roos ziet weinig mogelijkheden om in de toekomst te gaan groeien in de radio- en televisiesector. "In het noorden hebben we weliswaar een radiozender. Maar als je momenteel de discussie over het al of niet veilen van radiofrequenties volgt, dan word je daar bepaald niet vrolijk van. We blijven ons dus vooral richten op het uitgeven van kranten. Daar hebben we ook het meeste verstand van."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.