De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Flexibiliteit kern Duitse
werkgelegenheidspolitiek

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Duitsland wil de miljoenenwerkeloosheid halveren door een groot pakket van maatregelen, waarvan de stimulering van uitzend- en deeltijdarbeid een wezenlijke kern vormt. Maar ook het creëren van werkgelegenheid door meer laagbetaalde banen en een aanval op het omvangrijke circuit van zwartwerkers moet de Duitser weer vertrouwen in de arbeidstoekomst geven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Bondskanselier Gerhard Schröder wil werkeloosheid halveren. (Foto: EPA)
Randstad, de Duitse marktleider in het uitzendwezen, herkent in een aantal van de gisteren gepresenteerde voorstellen van de Hartz-commissie eigen standpunten om de arbeidsmarkt in de bondsrepubliek flexibeler te maken, de opleiding van werkzoekenden te verbeteren en de daaraan verbonden kosten terug te dringen.

In opdracht van de regering Schröder werkte Peter Hartz, directeur personeelszaken van Volkswagen, de afgelopen maanden intensief aan voorstellen om de werkeloosheid in Duitsland eindelijk in positieve richting om te buigen. Het boekwerk met de omvang van een bijbel moet het aantal niet-actieven van vier naar twee miljoen terugbrengen. Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil het pakket maatregelen zo snel mogelijk op de rails zetten, om zijn geschonden imago op het gebied van de werkeloosheidsbestrijding nog net voor de bondsdagverkiezingen van 22 september op te vijzelen.

Mevrouw Heide Franken, bedrijfsleidster van Randstad in Duitsland, is nog terughoudend in het commentaar, omdat het rapport nog tot in detail moet worden bestudeerd. Ze meent in de Hartz-voorstellen echter een aanzet te ontdekken tot de invoering van een verplichte collectieve arbeidsovereenkomst voor het Duitse uitzendwezen, zoals Randstad dat als eerste en als enige met de dienstenvakbond Ver.di is overeengekomen.

Of de Duitse wet op het uitzendwezen, die ze als 'restrictief' karakteriseert, wordt afgeschaft, is wel een duidelijke wens, maar blijft nog even een openvraag. "Het hoort wel tot het gedachtegoed van de Hartz-commissie", zegt ze diplomatiek.

De huidige arbeidsbureaus in Duitsland zullen als het aan het Hartz-plan ligt, worden omgevormd tot jobcentra met als belangrijkste taak efficiënte en snelle bemiddeling. Maar ook de werkelozen zullen zich van hun beste kant moeten laten zien. Dat betekent voor alleenstaanden en gehuwden zonder kinderen geen enkel geldend excuus meer om een baan op afstand te weigeren. Wie meent dat een voor hem of haar passend geachte job niet deugt, moet daarvoor zelf de bewijslast aandragen. De werkgevers ontkomen ook niet aan een nieuwe aanpak. Het creëren van banen zal met een bonussysteem worden bevorderd.

De 'Bundesanstalt fûr Arbeit', het negentigduizend man sterke ambtenarencorps dat de arbeidsbemiddeling regelt, mag meer aandacht aan de kerntaak gaan besteden, doordat het uitkeren van kinderbijslag en een aantal andere nevenzaken aan andere diensten zullen worden overgedragen.

"We zijn met z'n allen te onverschillig met de werkeloosheid omgegaan", zei voorzitter Peter Hartz bij de presentatie. "Iedereen moet zijn bijdrage nu leveren, ongeacht of het om politici, ondernemers, vakbonden, wetenschappers, journalisten of geestelijken gaat. We kunnen het karwei niet alleen aan de bondskanselier overlaten."

Gerhard Schröder hoopt op een 'Hartz-effect' in de opiniepeilingen. De presentatie van het rapport vond door de watersnoodramp echter al minder weerklank dan hij in stilte zal hebben gehoopt.

De christen-democratische oppositie bleef bij haar eerder ingenomen standpunt dat het werkstuk van Hartz een "document van mislukking" is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.