De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fugro: kabelmarkt
is dood

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "De kabelmarkt is dood. Ik verwacht geen enkel herstel en dat is het laatste wat ik er over wil zeggen", verklaarde bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer van Fugro gisteren. Het ingenieursbureau was de afgelopen jaren met veel succes in deze markt actief. "De meeste door ons op de zeebodem gelegde kabels zijn in bezit van bedrijven die failliet zijn of uitstel van betaling hebben aangevraagd. Er liggen te veel kabels. En het dataverkeer blijft achter bij de verwachtingen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x505, 51kb)

Kramer voorziet dat al die kabels binnenkort voor een spotprijs van de hand worden gedaan." Fugro zal de kabelmarkt daarom voorlopig links laten liggen. Al het personeel dat actief was op de kabelmarkt, heeft Fugro inmiddels elders ingezet. "Zo blijft de kennis behouden. Want of we nu een kabel op de zeebodem leggen of een pijpleiding. Die techniek blijft hetzelfde."

Ook de geotechnische markt op de Noordzee is zwak. Oliemaatschappijen hebben meer oog voor het ontwikkelen van olievelden in de Golf van Mexico, aan de Braziliaanse kusten en in West-Afrika. Britse belastingmaatregelen maken de Noordzee onaantrekkelijk voor oliefirma's. "Want leeg is de Noordzee nog lang niet", aldus Kramer.

De bestuursvoorzitter deed zijn uitspraken tijdens de toelichting op de halfjaarcijfers. Die zagen er goed uit, al vertroebelde de verplichte afschrijving van goodwill de financiële resultaten. Voorheen werd goodwill door Fugro direct afgeboekt van het eigen vermogen. Dat mag tegenwoordig niet meer. Zonder die verplichte afschrijving kwam de winst van het ingenieursbureau uit op €24,5 miljoen, een stijging met maar liefst 26%. Nu kwam de winst €6,1 miljoen lager uit op €18,4 miljoen.

Het ingenieursbureau verwacht dit jaar een winst vóór afschrijving van goodwill te behalen die ten minste 15% hoger ligt dan de €61,7 miljoen die vorig jaar werd geboekt. Kramer verwacht nog anderhalf jaar nodig te hebben om met Fugro een winstmarge vóór afschrijving goodwill te boeken van 7,5%. Nu staat die teller op 7,2; een verbetering van 0,3%-punt ten opzichte van 2001.

Ook de toekomst lacht Fugro toe, voorspelt Kramer. De orderportefeuille steeg tot €238 miljoen tegen €212 miljoen aan het eind van de eerste helft vorig jaar. Dat is een stijging met meer dan 12%.

Het 40 jaar oude bedrijf is voor ongeveer 50% afhankelijk van de energiesector. Het bedrijf heeft er baat bij dat de prijs voor een vat olie boven de $15 blijft. Alleen dan blijft de investeringsbereidheid van oliemaatschappijen op peil.

"De meeste experts verwachten dat er de komende jaren 5 tot 10% meer geïnvesteerd wordt door oliemaatschappijen", joelde Kramer. "De laatste tijd houden oliemaatschappijen zich vooral bezig met het opkopen van collega's. Die consolidatie frustreert investeringen. Omdat er dan kennelijk minder tijd is om te zoeken naar nieuwe velden, loopt de olievoorraad terug. Binnenkort zullen ze dus toch weer moeten zoeken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.