De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eindsprint op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het aflopen van veel optiecontracten heeft de Amsterdamse beurs gisteren in het laatste uur alsnog op een overtuigende winst gezet. De graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 1,3% hoger op 369,11. 's Middags stond de index nog op verlies. Door een hoger gesloten Wall Street noteerde de Amsterdamse beurs gedurende de ochtend in de plus, maar kon die winst niet lang vasthouden.

Door het aflopen van veel opties schoten de koersen op de borden alsnog omhoog. "Beleggers meenden kennelijk dat de koersen toch omhoog moesten", zei een handelaar.

Fugro stond flink in de belangstelling. Het aandeel van het ingenieursbureau veerde aanvankelijk op na meevallende halfjaarcijfers, maar eindigde uiteindelijk op een verlies van 3,4% op €52,00. Analisten waren teleurgesteld over de kwaliteit van de financiële resultaten. De omzet was weliswaar hoger, maar het bedrijfsresultaat van de midkapper kwam lager uit. Het bedrijf profiteerde daarbovenop van de belastingdruk die terugliep van 35 tot 26%.

Grootste stijger binnen de AEX-index was opnieuw Getronics.

Een aandeel Getronics kwam weer uit boven de €1. Ferme uitspraken van het bestuur van de automatiseerder dat er geen gevaar is voor de continuïteit van de onderneming deden de koers goed. Volgens handelaren kan Getronics nu weer langzaam opklimmen uit het tranendal. Donderdag pakte Getronics al 15% . Gisteren kreeg het aandeel er 9,5% bij op €1,04. Kredietbeoordeler Moody's maakte gisteren bekend de te overwegen de ratings voor Getronics neerwaarts aan te passen.

Heineken won op de beurs 0,6% op €42,64. De bierbrouwer kondigde aan een eigen verkoop-, distributie en marketingdivisie op te zetten in Groot-Brittannië. Die werkzaamheden werden tot nu toe uitgevoerd door de Whitbread-brouwerij die enkele jaren geleden in handen kwam van rivaal Interbrew. De Nederlandse brouwer wil zijn merk anders positioneren op de Britse markt. Whitbread blijft wel Heineken bier brouwen in het land.

Uitgever Wolters Kluwer staat voor de keus wel of niet uit te breiden in de educatieve divisie. Deze tak is goed voor 8% van de omzet. Als Wolters Kluwer besluit de divisie af te stoten, zou het circa €650 miljoen kunnen binnenhalen met de verkoop. De uitgever is mogelijk geïnteresseerd in enkele onderdelen van Houghton Mifflin, een Amerikaanse uitgever van schoolboeken. Aandelen Wolters Kluwer wisselden gisteren voor €17,50 van eigenaar. Dat is 4,4% hoger dan het slot van donderdag.

Grootbank ABN Amro kondigde aan €340 miljoen in zijn eigen pensioenfonds te storten. Daarnaast ziet de bank af van een claim van €540 miljoen op de pensioenreserves. Het geeft de financiële positie van het fonds weer de nodige lucht. Beleggers reageerden positief. Het aandeel ABN Amro dikte met 3,8% aan tot €17,03.

Staalreus Corus sloot 3,7% hoger op €0,84. Het concern verkocht zijn 20%-belang in het Canadese Alouette aan branchegenoot Alcan voor $165 miljoen. De overige aluminiumbelangen zullen nog dit jaar verkocht worden. Daarvoor kan Corus naar verwachting op z'n minst €600 miljoen vangen.

Industrieel bedrijf Aalberts boekte in de eerste helft van dit jaar een 7% hogere winst op €20,7 miljoen. Het bedrijf zegt de lagere vraag naar industrieproducten te voelen, vooral in de teleco-m, auto- en chipsector. Tijdige bezuinigingen hebben het resultaat hier op peil gehouden. Aalberts denkt dat de winstgroei per aandeel dit jaar boven de 10% zal uitkomen. De gunstige vooruitzichten van Aalberts werden beloond. Het aandeel steeg 1% op €15,15.

Aan de koersdruk op het aandeel Ballast Nedam kwam gisteren even een einde. Het aandeel bleef gelijk op €7,00. De koersdreun van de afgelopen dagen heeft alles te maken met de ontwikkelingen rond het baggerbedrijf van Ballast en HBG. Veel beleggers hoopten dat Ballast Nedam een optie zou uitoefenen om baggerbedrijf Ballast Ham volledig in handen te krijgen. Daardoor zou Ballast Nedam verdergaan als een groot baggerbedrijf met daarnaast een relatief kleine bouwdivisie. "En aan een winstgevende baggeraar wordt normaal gesproken een hogere waardering toegekend dan aan een bouwer", aldus een analist. "Nu die plannen niet worden doorgezet, krijgt Ballast Nedam weer de beurswaardering die hoort bij een bouwer in grote financiële problemen." De kans bestaat zelfs dat Ballast Nedam zijn belang in Ballast Ham overdoet aan Bam, zo suggereren handelaren. Daarvoor krijgt de bouwer een voor drie jaar vastgelde vaste prijs van €210 miljoen.

Op de lokale markt moest het aandeel De Telegraaf 1 cent inleveren op €18,49. Sinds het aandeel drie maanden geleden een top van €23,60 bereikte, heeft De Telegraaf 22% aan beurswaarde moeten inleveren. Volgens beurshandelaren ontkomt de uitgever niet meer aan een winstwaarschuwing. Analisten van SNS Securities hebben hun koersdoel verlaagd tot €16,50 en verwachten een nieuwe bezuinigingsronde bij de uitgever. De in gang gezette kostenbesparingen zijn volgens het effectenhuis onvoldoende om de scherpe daling in advertentie-inkomsten te compenseren. Woensdag publiceert De Telegraaf zijn halfjaarcijfers.

Het in surseance verkerende Pharming heeft over de eerste helft van dit jaar flink beter gedraaid. De beloning was een 20% hogere koers op €1,08.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.