De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gezondmaken VS voor
nieuwe Numico-baas
zware kluif

   
 

AMSTERDAM - Wat is er mis met Numico in Noord-Amerika? En - belangrijker - zal Jan Bennink, Numico's nieuwe baas, de problemen weten op te lossen? Het wordt een hele kluif, voorspellen analisten, en Benninks mogelijkheden zijn beperkt. "Je kunt je winkels een verfje geven, en meer werk maken van nieuwe producten. Maar als de consument die producten vervolgens niet koopt, wordt je bedrijf ook niet winstgevender."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Een gerestylde winkel van GNC in de VS.
Noord-Amerika: bijna 60% van Numico's omzet kwam er de eerste zes maanden van dit jaar vandaan. Twee grote overnames deed het bedrijf uit Zoetermeer er, toen Hans van der Wielen nog de baas was.

In augustus 1999 lijfde Numico voor $1,77 miljard (€1,68 miljard) en $760 miljoen schulden GNC in, "'s werelds grootste onderneming in de productie, marketing en verkoop van voedingssupplementen", met een omzet van €1,36 miljard. In juni 2000 volgde - voor $1,8 miljard - de aankoop van Rexall Sundown, "een vooraanstaand producent en marketeer van voedingssupplementen en gezondheidsproducten", met een omzet van $820 miljoen.

Twee jaar later is "er duidelijk iets aan de hand met de resultaten in de Verenigde Staten", erkent Jan Bennink, de onlangs aangetreden opvolger van de vervroegd met pensioen gestuurde Van der Wielen. Volgens analisten is het "deels de markt".

"De vraag naar vitaminen, mineralen en voedingssupplementen is afgenomen, nadat er uit de medische wereld geluiden kwamen over de schadelijkheid van dit soort producten voor de gezondheid", legt Sander van Oort (Stroeve) uit. "Bij één van de Numico-bedrijven (Rexall, red.) zijn de producten zo simpel dat iedereen ze in zijn garage na kan maken en er is dus nogal wat concurrentie", vult Paul Hofman (Van Lanschot Bankiers) aan.

Bennink zelf ziet "verschillende problemen met verschillende oplossingen" voor beide bedrijven - GNC en Rexall. Bij die laatste is "duidelijk (sprake van) een tegenvallende verkoop", zegt de nieuwe baas in een interview op de website van Numico. "De verkoop is gedaald en er is te weinig steun voor onze belangrijkste merken en organisationele veranderingen."

Bij GNC groeit de netto-omzet te weinig en blijven de marges gelijk. "Wat je daar ziet is een daling van het bedrijfsresultaat voor afschrijving van immateriële vaste activa." Volgens Bennink komt dat "met name door de herstructureringen die Numico in maart heeft aangekondigd en door enkele andere extra kosten in de onderneming." Een ander probleem dus dan bij Rexall, dat ook vraagt om een andere oplossing. "Maar aan allebei is wat te doen", stelt Bennink in het interview.

Analisten reageren sceptisch. Bij GNC loopt al een herstructureringsprogramma waarbij de eerste zes maanden van dit jaar 46 winkels die slecht presteren werden gesloten en het aantal personeelsleden met 250 daalde. In totaal verdwijnen 74 GNC-winkels en 430 banen. Ongeveer 4200 winkels worden in vier maanden tijd "uitgebreid gerestyled". Prijskaartje: $20 miljoen.

"Je kunt winkels ombouwen zo veel je wilt, maar als de consument je pillen niet slikt, wordt je bedrijf niet winstgevender", zegt Stroeve-analist Van Oort over deze remedie. Mariska Zonneveld (Fortis Bank) denkt evenmin dat een likje verf de problemen structureel oplost. Een verhoogd tempo van productinnovaties - iets waar Bennink eveneens naar zegt te streven - biedt wat dat betreft meer soelaas.

"Misschien dat Bennink in november wel tot de conclusie komt dat Numico alleen maar wil produceren en toeleveren en de winkels verkoopt aan bijvoorbeeld het management van GNC", speculeert Zonneveld. In november komt de nieuwe Numico-baas met een "strategische update", waaruit duidelijk moet worden wat zijn concrete plannen zijn om van Numico weer een flink winstgevende onderneming te maken.

Wat betreft dat andere bedrijfsonderdeel Rexall ontkomt Bennink niet aan schrappen, denken Zonneveld en Van Lanschot-analist Hofman. "En daarmee zit hij meteen in een lastig parket, want niemand kán het hele bedrijf kopen - daarvoor is het te groot en haal je narigheid in huis - en niemand wíl die producten kopen die niet lopen", zegt de laatste.

Bennink zelf vindt de overname van GNC - onder zijn voorganger Van der Wielen - nog altijd "een erg goede". Bij Rexall Sundown moet Numico zich volgens de nieuwe baas "weer gaan richten op de elementen waarmee we ons als bedrijf onderscheiden". Bennink denkt daarbij in het bijzonder aan de drie merken MET-Rx (sportvoeding), Osteo Bi-flex (gewrichtsproblemen) en CarbSolutions (dieetvoeding). "We moeten deze merken steunen, snel nieuwe producten op de markt brengen en de onderneming weer stabiel maken", luidt het recept van de nieuwe topman.

Daarmee lijkt een verkoop van GNC of Rexall Sundown (in zijn geheel in ieder geval) niet aan de orde, hoewel Bennink zelf bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers niets uitsloot. Hoeveel tijd de nieuwe topman heeft om orde op zaken te stellen? "Tot november heeft hij zichzelf de tijd gegeven voor een grondige inventarisatie en de formulering van een strategie", stellen de analisten. "Maar met het in kaart brengen van de problemen verbeter je de winstgevendheid niet", voegen ze eraan toe.

"Het jaar 2002 is afgeschreven", weet Zonneveld. "En dat geldt ook voor 2003. Misschien dat 2004 weer een beetje leuk wordt." En Bennink? Kan die het aan? "Hij heeft een goed track record bij Procter & Gamble, Benckiser en Danone", stelt Hofman. "Als iemand het kan, dan is hij het", zegt Zonneveld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.