De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duitse bedrijven
weigeren eed VS

   
 

AMSTERDAM - Een aantal op Amerikaanse beurzen genoteerde Duitse bedrijven weigert aan de autoriteiten in de VS een verklaring onder ede af te geven over de juistheid van de jaarcijfers.

Om het vertrouwen van beleggers te herwinnen, heeft de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) recentelijk deze eis aan ondernemingen in het eigen land gesteld.

De Duitse industrievereniging BDI heeft een brandbrief aan de SEC gestuurd met het verzoek tot ontheffing van de plicht, omdat de wet in de bondsrepubliek al in een soortgelijke bescherming voor beleggers voorziet. Aan de weigering de verklaring te ondertekenen kan een enorme boete vastzitten.

Volgens de Financial Times Deutschland is het verzoek onder andere gedaan door DaimlerChrysler, Deutsche Telekom en Infineon.

In de VS heeft ook een aantal ondernemingen moeite te voldoen aan de eis van SEC. Twintig van de 695 Amerikaanse bedrijven hebben bij beurswaakhond SEC uitstel gevraagd voor de eedsaflegging waarvan de deadline afgelopen woensdag verliep.

Onder de bedrijven die uitstel hebben gevraagd bevindt zich een aantal klanten van het inmiddels opgedoekte accountantskantoor Arthur Andersen. De directies van onder meer WorldCom, Enron, Qwest, Dygeny, Adelphia Communications, CMS Energy, Pinnacle Holdings en de Hub Group hebben nieuwe accountants gevraagd hun cijfers te controleren. Pas als die klaar zijn met hun werk willen de topmanagers van deze bedrijven zich aansprakelijk stellen voor de juistheid van de gegevens.Andersen controleerde de boeken van ongeveer 180 aan de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven.

De SEC heeft laten weten welwillend te staan tegen uitstel, maar vindt dat dit niet te lang mag duren. In totaal moeten dit jaar 947 topmanagers van Amerika's grootste bedrijven de eed afleggen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.