De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Strand aan de Seine
doorslaand succes

   
 

door Kirsten Coenradie PARIJS - Paris Plage beleeft morgen zijn laatste dag. De 130 parasols en 300 strandstoelen moeten worden opgeborgen, de 22 strandhokjes en sanitaire ruimtes afgebroken en de 150 ton zand en de bakken met palmen afgevoerd.

Duizenden Parijzenaars en toeristen konden gisteren nog genieten van het stralende weer op de ruim drie kilometer kade langs de rechteroever van de Seine die sinds 21 juli voor het autoverkeer is afgesloten en is omgetoverd tot een stedelijke Cote d'Azur met muzikale, culturele en sportieve activiteiten.

De zeven bakken waar pétanque kan worden gespeeld, zijn allemaal bezet. Onder de bruggen zoeken passanten verkoeling en zangers van een oude Franse ballade een fraaie akoestiek.

Het zomerspektakel was een doorslaand succes. Gisteren maakte het stadhuis bekend dat meer dan twee miljoen mensen het strand hebben bezocht. De eerste zes dagen werden er zelfs al een miljoen genoteerd. En dat terwijl automobilistenorganisaties vooraf mopperden dat toch niemand naar zoiets zou gaan behalve misschien een enkeling uit een voorstad.

Sluiproutes

De geluiden dat de socialistische burgemeester Bertrand Delanoë en zijn groene wethouder Denis Baupin met Paris Plage een proefballon hebben opgelaten om de sluiproutes onderlangs helemaal autovrij te maken, zijn overigens nog niet verstomd. En ook de visclubs zijn niet helemaal gelukkig met de Plage. Na protesten van dierenbeschermers moesten zij al snel hun voor kinderen bedoelde visvijver opdoeken.

Maar verder is het louter zonneschijn: het stadhuis meldt ook nog dat er nauwelijks iets kapot is gemaakt. Aan de schaars geklede zonaanbidders op de strandstoelen en ligbedden ontstijgt de geur van zonnebrand. Een karavaan van wandelaars flaneert van terras naar terras, van optreden naar optreden. Bij de klimmuur waar het kroost van boven de 1,25 meter mag proberen langs de als kleurige snoepjes in de muur gemetselde steunpunten omhoog te klauteren, blijft iedereen vertederd staan.

"Wij komen hier om mensen te kijken," geeft Nadia Badtellino uit Metz grif toe. Ze is net met kleren en al onder een neveldouche gaan staan om wat op te frissen. Samen met haar echtgenoot Michaele is ze drie dagen in Parijs. "Wat een origineel idee, Paris Plage! De sfeer, de muziek, het zand tussen je tenen, super! Ik mis eigenlijk alleen de mogelijkheid om echt te kunnen zwemmen."

Een look-alike van Omar Sharif op rollerskates laveert behendig langs het traag voortbewegend publiek. Dat is ook het plezierige van Paris Plage, zegt Fabian, de verkoper van het dagblad Le Parisien die er een stalletje heeft: "Iedereen is blij, ontspannen. Zo is het voor iedereen, ook voor degenen die moeten werken, een beetje vakantie."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.