De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  SFOR tevreden met
'operatie-Karadzic'

   
 

SARAJEVO - De NAVO-troepenmacht SFOR is "heel tevreden" met de resultaten van de grootschalige operatie in en rond het Bosnische plaatsje Celebici die er op was gericht druk uit te oefenen op het netwerk rond een van 's wereld meest gezochte mannen, de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.

Honderden soldaten, meer dan honderd voertuigen en een tiental helikopters werden de afgelopen twee dagen ingezet om informatie te verzamelen over "de kring van mensen die Karadzic onderdak verlenen, eten geven, waarschuwen, bewaken en verplaatsen".

SFOR wees er nadrukkelijk op dat de massale actie niet was bedoeld om Karadzic te arresteren. Twee eerdere pogingen dit jaar om Karadzic in de kraag te vatten, mislukten jammerlijk. Steeds weer wist de Bosnische leider de dans te ontspringen.

"We hebben bestaande informatie bevestigd", aldus SFOR-woordvoerder Scott Lundy, "en nieuwe informatie ingewonnen die gebruikt kan worden als we er de volgende keer op uittrekken om Karadzic te arresteren."

Volgens hardnekkige geruchten houdt Karadzic zich in het grensgebied met Montenegro schuil, aan beide kanten van de grens met steun van de plaatselijke bevolking. De vraag is dan ook welke informatie de patrouillerende SFOR-soldaten van de Bosniërs hebben ontvangen. "Wij zullen Karadzic nooit overdragen", aldus een boze inwoner van Celebici gisteren.

Bang

De bevolking in Oost-Bosnië heeft zich bij de troepenmacht beklaagd. Kinderen zouden bang worden van de militaire aanwezigheid en een groot deel van de inwoners van Celebici kon de slaap niet vatten vanwege rondcirkelende helikopters. "De afgelopen twee maanden komen ze hier vaak, maar nu zeggen ze dat ze langer blijven. Het is niet prettig om buitenlandse soldaten in je eigen land te hebben", zei de 64-jarige Milko Todovic.

De Bosnisch-Servische president Mirko Sarovic, leider van de partij die in 1990 door Karadzic werd opgericht, noemde de operatie gisteren "onnodig".

SFOR-officier Jürgen Uchtmann reageerde op de klachten door erop te wijzen dat de bevolking het einde van de operatie kan bespoedigen. "U weet precies wat ik bedoel. Zodra u de knoop doorhakt, zijn er geen problemen meer."

Karadzic beschikt vermoedelijk over een netwerk van aanhangers, waardoor hij precies op de hoogte is van de activiteiten van SFOR. Hij zou nooit langer dan 48 uur op een plaats verblijven. Ook zou hij zich verkleden als monnik om zo uit de handen van de NAVO-troepen te blijven. Karadzic beschikt nog steeds over uiterst loyale lijfwachten en zou regelmatig de grens met Montenegro overschrijden, waar SFOR hem niet mag volgen.

Karadzic was tijdens de oorlog in Bosnië de politieke leider van de Bosnische Serviërs en wordt sindsdien gezocht wegens oorlogsmisdaden. De Amerikaanse regering heeft dit jaar een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot Karadzic' arrestatie. Karadzic' militaire leider, Ratko Mladic, wordt ook nog steeds gezocht.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.