De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Topkoeling in verpleeghuizen
   
 

door Jan Colijn AMSTERDAM - Nieuw te bouwen verpleeghuizen moeten verplicht worden voorzien van een zogenoemde topkoeling om daarmee het aantal bewoners dat bezwijkt onder de hitte, terug te dringen.

Verpleeg- en verzorgingshuizen worden met name tijdens aanhoudende tropische periodes geconfronteerd met een groot aantal sterfgevallen. Het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert over de accommodatie van zorginstellingen, heeft er onlangs bij de minister op aangedrongen massaal over te gaan tot de installatie van de koelapparatuur.

Aanleiding vormt de nog vertrouwelijk nota 'Thermische behaaglijkheid in verpleeghuizen in de zomersituatie' van prof.ir. P.G.S. Rutten, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Eindhoven.

Volgens woordvoerder P. van Beek van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen moet de topkoeling niet worden verward met een airconditioning. Bij de airco zou volgens critici het grote verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur de bewoners alleen maar extra ziek maken. "Bij de topkoeling zijn de schommelingen vergeleken met de airco minder groot", aldus Van Beek.

Directeur mevrouw M. Rompa van Arcares, het overkoepelend orgaan waarbij 325 verpleeghuizen en 1400 verzorgingstehuizen zijn aangesloten, wil dat de koeling ook in bestaande verpleeghuizen wordt geïnstalleerd. Ook zouden verzorgingshuizen volgens haar moeten worden uitgerust met de 'koeler'. "Zeker omdat de verschillen tussen verpleeg- en verzorgingshuizen steeds kleiner worden."

Rompa laat echter weten dat het voor de zorginstellingen onmogelijk is de hoge investeringen, tienduizenden euro's per tehuis, voor eigen rekening te nemen. "Onze budgetten zijn immers gebaseerd op de huidige situatie. Het geld dat we krijgen, is zodoende al geheel gereserveerd voor andere zaken. Wanneer het ministerie wil dat de topkoeling er komt, zal het dus financieel bij moeten springen."

Hoewel brancheorganisatie Arcares ook graag de topkoeling geïnstalleerd zou zien in bestaande accommodaties, is het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen vanwege het kostenaspect uitsluitend uitgegaan van nieuwbouw: "Bij renovatie van bestaande gebouwen is het immers veel ingrijpender de apparatuur aan te leggen. Mochten bestaande verpleeghuizen dit toch willen, dan moeten ze de installatie zelf aanschaffen", aldus Van Beek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.