De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Financiers Bin Laden
in bestuur moskee A'dam'

   
 

door Joost de Haas AMSTERDAM - Twee bestuursleden van de Amsterdamse moskee El Tawheed zijn in de Verenigde Staten aansprakelijk gesteld door nabestaanden van de slachtoffers van 11 september. Het gaat om de Saoedische sjeiks Mansour al-Kadi en Aqeel Abdulaziz al-Aqeel.

De sjeiks worden aangemerkt als vermeende financiers van Osama bin Laden in de biljoenenclaim die de nabestaanden hebben ingediend tegen tientallen sponsors van het terroristenleger Al-Qaeda.

'Dekmantel'

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Osama bin Laden ...gesponsord door sjeiks... (Foto: AP)
De twee Saoedi's zijn sinds 1997 bestuurders van de stichting El Tawheed, die onder leiding staat van de onlangs in opspraak gekomen Amsterdamse imam Mahmoud El Shershaby. Het met videocamera's bewaakte pand van de moskee aan de Jan Hanzenstraat in Amsterdam-West biedt ook onderdak aan de Nederlandse vestiging van de omstreden islamitische liefdadigheidsinstelling Al Haramain, waar de twee sjeiks de scepter zwaaien.

De Saoedische organisatie fungeert volgens Amerikaanse advocaten als 'dekmantel voor terreur'.

Een woordvoerder van moskee El Tawheed verklaarde gisteren dat 'niets bekend is over de betrokkenheid van onze bestuursleden of Al Haramain bij wat dan ook'. Imam El Shershaby treedt in Nederland op als juridisch vertegenwoordiger van het Haramain-fonds, dat vanuit de Saoedische hoofdstad Riyad wordt bestuurd door Al-Kadi en Al-Aqeel. De leiding van Al Haramain heeft 'directe links met Al-Qaeda', aldus de advocaten van de nabestaanden.

Het wereldwijd opererende fonds wordt deels gefinancierd door de Saoedische prins Sultan bin Abdulaziz, die eveneens aansprakelijk is gesteld in de VS. In Bosnië heeft de politie onlangs invallen gedaan in de kantoren van Al Haramain, nadat de Amerikaanse regering enkele vestigingen van de organisatie op de zwarte lijst van terreurbewegingen had geplaatst. Daarbij zijn bewijzen aangetroffen die erop duiden dat Al Haramain geld heeft doorgesluisd naar het netwerk van Bin Laden.

Volgens de Bosnische inlichtingendienst gaat het om een nepliefdadigheidsfonds, dat zijn 'humanitaire image' gebruikt om terrorisme te sponsoren. Zo zouden er banden bestaan met de Egyptische terreurorganisatie Islamitische Groep, waarvan de blinde sjeik Omar Abdel Rahman spiritueel leider is.

Luxor

Abdel Rahman zit in de VS een levenslange celstraf uit, onder meer wegens betrokkenheid bij de eerste aanslag op het WTC in 1993. De Islamitische Groep pleegde in 1997 een aanslag in het Egyptische Luxor, waarbij 58 toeristen om het leven kwamen. Het Haramain-fonds wordt ook in verband gebracht met de door Al-Qaeda in 1998 gepleegde bomaanslagen op VS-ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij 224 doden vielen.

Al Haramain en de twee Saoedische bestuursleden van de Amsterdamse moskee moeten volgens de Amerikaanse advocaten fors boeten voor de aanslagen van 11 september. De meer dan 500 nabestaanden eisen duizend miljard dollar van zeven banken, drie Saoedische prinsen, acht islamitische liefdadigheidsorganisaties (waaronder Al Haramain) en de regering van Soedan.

De 44-jarige Amsterdamse imam El Shershaby trad bij de oprichting van de Nederlandse vestiging van Al Haramain in 1995 op als gevolmachtigde van de schatrijke Saoedi Al-Aqeel. Twee jaar later nam Al-Aqeel samen met sjeik Al-Kadi zitting in het bestuur van moskee El Tawheed, tot voor kort nog gevestigd in een bouwvallige loods aan de Bellamystraat in Oud-West.

De uit Egypte afkomstige El Shershaby kwam in juni in opspraak in de rel rond antiwesterse preken van fundamentalistische imams. Zo werd onder meer in El Tawheed opgeroepen tot vernietiging van de vijanden van de islam. El Shershaby zit samen met de uit Syrië afkomstige imams Ahmad Salam en Fawaz Jneid in de radicale stichting 'Islamitisch Comité voor Ahl-Soennah in Europa'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.