De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 17 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dijkstal definitief
uit Nederlandse politiek

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De twee grote verliezers van de verkiezingen, Ad Melkert en Hans Dijkstal, hebben gisteren hun definitieve vertrek uit de Nederlandse politiek aangekondigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x424, 13kb)
Hans Dijkstal
De opgestapte VVD-leider Dijkstal maakte gisteren bekend dat hij de Tweede Kamer per 1 september zal verlaten, terwijl PvdA-lijsttrekker Melkert voor ons land de nieuwe bewindvoerder bij de Wereldbank wordt.

Melkert en Dijkstal waren op 15 mei direct na de verkiezingen teruggetreden nadat beiden een ongenadig pak slaag hadden gekregen van de kiezer, die massaal op de Lijst Pim Fortuyn en het CDA stemde.

De PvdA verloor daarbij maar liefst 22 van de 45 Kamerzetels, terwijl de VVD van 38 naar 24 tuimelde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Ad Melkert (Foto: ANP)
Premier Balkenende, die begin dit jaar nog volledig in de schaduw van Dijkstal en Melkert stond, maar hen als CDA-lijsttrekker op 15 mei aftroefde, ziet zijn twee opponenten met gemengde gevoelens vertrekken.

"Ik zal ze beiden een beetje missen. Het waren natuurlijk concurrenten, maar we trokken ook veel samen op", zo stelde de minister-president na afloop van de ministerraad.

Volgens Balkenende maakt het op een dag samenvallende vertrek van Melkert en Dijkstal nog eens overduidelijk wat voor 'slagveld' er mede door de opkomst en moord op Fortuyn heeft plaatsgevonden in de Nederlandse politiek.

Het vertrek van Dijkstal en Melkert uit de politiek kwam gisteren niet geheel onverwacht. De aanstaande benoeming van Melkert was enkele weken geleden al uitgelekt, terwijl ook Dijkstals vertrek al enige tijd in het vat zat.

De 59-jarige Dijkstal maakte zijn besluit gisteren in een summier persbericht bekend en wilde hierop geen enkele toelichting geven.

Volgens de vertrekkende liberaal is het werk in de Tweede Kamer voor hem niet goed meer mogelijk "door de uitzonderlijke gebeurtenissen tijdens en na de verkiezingen", terwijl ook de veranderingen binnen de VVD en de loop van de formatie volgens Dijkstal een vertrek logisch maken.

De na de verkiezingen vooral binnen eigen gelederen verguisde VVD-leider dacht na de verkiezingen nog even kans te maken op een ministerspost. Kort na de verkiezingen bleek echter al snel dat dit onmogelijk was omdat de VVD-achterban de passieve houding van Dijkstal tijdens de verkiezingscampagne zeer kwalijk nam.

Dijkstals opvolger Zalm heeft 'begrip' oor de stap van Dijkstal, maar volgens LPF'er Hoogendijk is toch sprake van 'kiezersbedrog' nu de VVD'er vertrekt omdat hij geen minister kon worden.

Bedreigingen

Voor de 46-jarige Melkert moet de voordracht bij de Wereldbank vooral ook een einde maken aan de vreselijke periode van bedreigingen waarvan sinds de moord op Pim Fortuyn sprake was. Ondanks zijn terugtreden als partijleider kon de PvdA'er daardoor niet meer functioneren in de Nederlandse politiek.

De voorgenomen benoeming van Melkert zorgde aanvankelijk voor veel kritiek bij de LPF, die vond dat de PvdA'er zo wel erg beloond werd voor zijn opstelling in de verkiezingscampagne.

Volgens Balkenende hebben de kennis en kunde van Melkert echter de belangrijkste rol gespeeld om hem voor te dragen.

"Het is een belangrijke post en hij heeft de kwaliteiten daarvoor", aldus de premier, die opvallend genoeg tijdens de ministerraad geen enkele kritische opmerking van de LPF-ministers kreeg.

"De benoeming is positief onthaald in het kabinet. Ook de LPF-ministers hebben hier geen bezwaren tegen geuit", aldus Balkenende.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 17 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.