De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Han Berger: "De jeugdopleiding wordt voor FC Utrecht belangrijker dan ooit"
Voetbalacademie heilig
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De FC Utrecht-trainers Foeke Booy (links) en John van Loen wachten met smart op de seizoenstart. De selectie is misschien wel krap, maar onveranderd ten opzichte van vorig seizoen. De jongens kennen elkaar dan ook door en door.
UTRECHT - De president was opa geworden en dus trakteerde hij op beschuit met muisjes. FC Utrecht-voorzitter Gerrit Bloemink kon met deze geste het volkse karakter van zijn club niet beter illustreren. In de vierde stad van het land huist een organisatie die haar zaken uitstekend voor elkaar heeft. Op sportcomplex Zoudenbalch krijgen zestien jonge fullprofs de kans zich in een paar jaar tijd tussen de vier lichtmasten van het verbouwde Galgenwaard te spelen. De voetbalacademie is het paradepaardje nu de tijd van grote aankopen voorlopig verleden tijd is.

Onder de nieuwe tandem Foeke Booy/John van Loen kan Utrecht wel eens uitgroeien tot de sensatie van het seizoen. De selectie is onveranderd en dat kan, zeker in het begin, een voordeel zijn. Booy staat echter voor een loodzware opening met liefst vier uitwedstrijden in een serie van vijf, te beginnen bij landskampioen Ajax.

Menige trainer zou daar bloednerveus van worden, niet Foeke Booy. Zaterdag leverde zijn ploeg een uitstekende prestatie door de Engelse Premier Leagueclub Southampton in eigen huis (0-2) te verslaan. De ingrediënten zijn dus aanwezig voor een succesvol seizoen, waarin men tevens met spanning uitkijkt naar de loting van het UEFA-Cuptoernooi. Ook het businessplan loopt naar wens, want de veertig skyboxen in het te renoveren stadion zijn reeds aan de man gebracht. De bijna 13.000 verkochte seizoenkaarten geven aan dat de fans weer stuntwerk verwachten.

Maar Booy, die Frans Adelaar opvolgde, wil dezelfde agressie waarmee Utrecht thuis voor elke tegenstander een plaag is, terugzien in uitwedstrijden. "Daar moeten we veel meer rendement uithalen", zegt de voormalige spits, die blij is dat Utrecht iedereen heeft kunnen behouden, doch zijn selectie van negentien man wat aan de krappe kant vindt.

"Dat is zo", beaamt technisch directeur Han Berger. "We moeten toe naar een groep van 22. Misschien kunnen we die uit eigen gelederen aanvullen. Want de eigen jeugdopleiding wordt voor een club als Utrecht nog belangrijker dan tot nu het geval was. Ik geloof heilig in onze voetbalacademie. Neem FC Twente. Dat verkocht een jongen van vijftien jaar voor dik 600.000 euro aan Borussia Dortmund", aldus Berger, die een samenwerkingsverband heeft met liefst 55 amateurclubs en met drie toonaangevende amateurclubs uit de regio een soort puntensysteem hanteert om te voorkomen dat grote talenten buiten Utrecht terechtkomen.

"Ons beleid is investeren in de voetbalacademie", zegt preses Gerrit Bloemink. "Nu we geen nieuwe aankopen kunnen presteren, doet dat een beetje pijn. Maar we zijn niet de enige. Daarom vond ik de tekst van Harry van Raaij zo treffend, toen hij opmerkte dat de transfermarkt in coma ligt. Maar om op Utrecht terug te komen: met deze ploeg hebben we een prima seizoen achter de rug met als resultaat een zevende plaats, het bereiken van de bekerfinale en twee ronden in de Europa Cup. Daarmee hebben we onze doelstelling, om de drie jaar EC-voetbal, ruimschoots gehaald."

De voorzitter had genoten van het tripje naar Southampton, waar niemand het in zijn hoofd haalde om tijdens de wedstrijd de grasmat te betreden. "Ik hoop dat we gevrijwaard blijven van excessen. Want de bedreigingen aan het adres van Bert van Marwijk zijn te schokkend om waar te zijn. Als deze tendens zich voortzet, wordt dat onherroepelijk de dood in de voetbalpot."

Lang stond FC Utrecht daar niet bij stil, want een nieuw seizoen staat voor de deur. En natuurlijk de loting voor de UEFA Cup. "Leuk om naar uit te kijken", zegt Booy. "Maar eerst wacht ons een zware opening van het seizoen met Ajax en Twente uit, De Graafschap thuis en dan, hup, naar Willem II en Groningen. Maar ik ben blij dat het nu echt gaat beginnen." In die woorden kan Han Berger zich wel vinden. Over zijn brilletje heen keek hij uit over Zoudenbalch, het voorland en de komende jaren de kurk waarop de FC moet drijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.