De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bodyguards wijken niet van zijde AZ-voorzitter
Achterbakse terreur
bedreigt Dirk Scheringa

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 6kb)
Winkeliers uit de binnenstad en Overstad voerden actie omdat zij nieuwe winkels bij het AZ-stadion geen goed idee vinden. Boven de locatie vloog dan ook een vliegtuigje met een veelzeggende tekst. (Foto: WFA PETER KERKHOVEN)
ALKMAAR - Het had in Alkmaar een feestelijke gebeurtenis moeten worden - dat werd het uiteindelijk ook wel - maar achter de schermen liep Dirk Scheringa met gemengde gevoelens rond. Zijn club AZ nam met de onthulling van het bouwbord alvast een voorschot op het nieuwe stadion, dat in mei 2004 onder de naam Kooimeer Plaza gebruiksklaar moet zijn. Een uniek concept met onder meer winkels, showrooms en horeca moet het fraaie plan financieel het nodige draagvlak geven. Alleen verpesten de tegenstanders van de accommodatie aan de rotonde bij het einde van de snelweg A9 momenteel de jubelstemming op dubieuze wijze.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
AZ-voorzitter Dirk Scheringa is blij met de onthulling van het bouwbord voor het nieuwe Kooimeer Plaza in Alkmaar langs de A9 en de ringweg waar ook het AZ-stadion een plekje zal vinden. (Foto: WFA PETER KERKHOVEN)
Het was wel erg excessief: er vloog een vliegtuig over de kaasstad met een sleep, waarop de tekst: DS, gefeliciteerd. City Alkmaar, RIP (Alkmaar, rust in vrede, red.). Verder reed er om precies tien minuten over twaalf een heuse zwarte lijkwagen naar de bouwgrond, waar de bewaking aan de poort ingreep en de doodgravers zodoende rechtsomkeert dienden te maken.

"Het wordt langzamerhand wel een heel extreem gedachtepatroon bij mijn tegenstanders", bleef Scheringa niet onaangedaan onder de grimmige uitingen. De club AZ en zijn bedrijf DSB blijven vooralsnog verschoond van bedreigingen. Maar sinds de voorzitter-directeur van AZ - als rijke Nederlander altijd normaal gebleven - zich hard maakt voor de komst van de voetbaltempel, heeft hij zich in moeten dekken. De zakenman uit Spanbroek wordt sinds enige tijd permanent bewaakt door twee vervaarlijk kijkende bodyguards.

De tegenstanders van het nieuwe Kooimeer Plaza zijn de winkeliersvereniging, die de belangen van een enigszins vergelijkbaar project in de Alkmaarse Huiswaard verdedigt. Sinds kort heeft ook projectontwikkelaar Hein Jong zich in het ontaarde moddergevecht gestort. Vooral de laatste wordt als kwade genius gezien door Scheringa.

"Dit is Nederland sinds de moord op Pim Fortuyn. Ze hoeven maar één gek te motiveren en Leiden is in last. Het is erg onkies hoe men nu ten strijde trekt. Aan de besluitvorming is een zuiver democratisch proces voorafgegaan. Bovendien steek ik mijn nek uit en neem ik met een investering van 250 miljoen gulden een gigantisch risico. Er zit geen gulden subsidie in. Op termijn komt dit project iedereen ten goede, vergelijk de situatie maar met die van Batavia Stad. In het algemeen valt het hier allemaal nog wel mee, maar ik heb in- en extern onderhand wel alle nodige acties genomen die nodig zijn voor mijn veiligheid. Meer wil ik daar niet over zeggen. Het escaleert langzamerhand door de acties van meneer Jong. Hij probeert op een zielige manier zijn gelijk te krijgen. Ik weet niet hoe ik het moet noemen wat er allemaal gebeurt, 'demonisering' of geef het maar een term, maar er wordt een vreemd spel gespeeld."

Langs officiële weg kan de realisatie van Kooimeer Plaza alleen nog maar opgehouden worden, niet meer tegengehouden. Tegenstanders zijn nu naar de Europese commissie gestapt om te klagen over oneigenlijke subsidie door de gemeente Alkmaar. Die verkocht de grond van het oude AZ-stadion, waarvoor de club een speeldispensatie heeft voor twee seizoenen, voor één euro. De verwachte opbrengst van bijna zes miljoen euro weegt echter bij lange na niet op tegen een investering van €13.500.000 die AZ aan de infrastructuur rondom de nieuwe accommodatie dient uit te geven. "In oktober gaat de eerste paal de grond in. Niets kan ons meer tegenhouden. Ik trek me er zo weinig mogelijk van aan en ga gewoon door", wil Scheringa op geen enkele manier opzij gaan voor de polderterreur in Noord-Holland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.