De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vopak geeft prioriteit aan
verbetering balanspositie

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Vopak heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst geboekt van €45,5 miljoen. Dat is liefst 30% lager dan de (pro forma) winst over dezelfde periode een jaar eerder. Toch vond bestuursvoorzitter Carel van den Driest het resultaat gezien de kwakkelde economie "lang zo slecht nog niet". Minder tevreden is hij over de balans van het bedrijf. Verbetering daarvan is prioriteit nummer één.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De resultaten van de tankterminals waren volgens Van den Driest beter dan verwacht. (Foto: ANP)
Vopak heeft een ingrijpend halfjaar achter de rug. Eind juni werd tijdens een rumoerige aandeelhoudersvergadering besloten de chemische distributie activiteiten af te splitsen en onder de naam Univar te verzelfstandigen. Van den Driest werd teruggehaald om de scepter te zwaaien over de tankopslagactiviteiten die in Vopak achterbleven. In de tweeëneenhalf jaar van zijn afwezigheid was er nogal wat veranderd. Van den Driest: "De resultaten van de onderliggende bedrijven zijn beter dan ik had verwacht. Tussen de 75 tankterminals zitten weinig zwakke broeders." De vraag naar tankterminals is volgens Vopak goed op peil gebleven. De omzet daalde slechts 1,9% naar €403,1 miljoen. De Vopak-topman was wel onaangenaam verrast over de verslechterde balansverhoudingen en bombardeerde de verbetering daarvan direct als prioriteit nummer een. Het komende jaar wordt de hand op de knip gehouden en zal iedere investering onder de loep worden gelegd. Bovendien wordt de stofkam door de top van de organisatie gehaald. Het hoofdkantoor wordt afgeslankt. Van de huidige 200 volledige arbeidsplaatsen zal een "substantieel" deel verdwijnen. Hoeveel dat er precies worden zal in september duidelijk worden. Van den Driest verzekerde nogmaals dat de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen zal verlopen. Er wordt ook gezocht naar een kleinere en goedkopere locatie voor het hoofdkantoor. "We blijven wel in Rotterdam", verzekerde Van den Driest.

Ook de omzetgroei zal even moeten wijken voor het streven de balans te verbeteren. Voor de komende vijf jaar streeft Vopak naar een gemiddelde omzetgroei van 5%. "De eerste twee jaar zal het daaronder zitten", voorspelt de bestuursvoorzitter. "Als de investeringsmogelijkheden weer groter worden, zal het daarboven uitkomen."

"Rust en richting is het motto voor het komende jaar", aldus Van den Driest. De nadruk komt op de terminals te liggen. "Eén in een terminal geïnvesteerde euro levert meer op dan in aanvullende diensten" rekende de bestuursvoorzitter voor. Vopak had vooral in het tweede kwartaal 2002 onverwacht meer kosten en daar waren de sterk gestegen verzekeringspremies voor de opslagtanks voornamelijk debet aan. Door de angst voor terroristische aanslagen zijn de premies wereldwijd met zo'n 20% gestegen. Voor het komende halfjaar verwacht het bedrijf eenzelfde winstcijfer (voor buitengewoon resultaat) als dezelfde periode een jaar geleden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.