De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fornix zoekt 'met goed
gevuld kasje' overname

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Tjerk Visser van de biofarmaceutische onderneming Fornix BioSciences kijkt uiterst tevreden terug op de prestaties van zijn bedrijf over de eerste zes maanden van dit jaar. Met de goede cijfers in zijn achterzak en een "goed gevuld oorlogskasje" is Visser vol vertrouwen op zoek naar overnamekandidaten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
TJERK VISSER ...we zijn wel degelijk een biotechbedrijf...
"Het zou me niets verbazen als we voor het eind van dit jaar op het overnamevlak een doorbraak kunnen melden", wil de bestuursvoorzitter na enig aandringen wel kwijt. "We moeten voorzichtig zijn met onze uitspraken, maar ik merk dat de prijzen van de bedrijven die wij op het oog hebben duidelijk omlaag gaan." Namen wil de topman niet noemen, maar een duidelijk profiel kan hij wel geven.

Het gaat om een Europees (biotech)bedrijf dat actief is op de geneesmiddelenmarkt en "binnen binnen 18 maanden bijdraagt aan de winst per aandeel". "Er zijn veel bedrijven in die sector die op het punt staan een product op de markt te brengen, maar kennis, het netwerk en de financiële middelen ontberen. Verder hebben ze een goede fabriek, en deskundig personeel."

Visser legt uit dat de op handen zijnde overname goed te vergelijken is met de zogeheten reverse take over waardoor Fornix BioSciences in 1999 het licht zag. Toen nam Visser met zijn Fisher Farma, dat in gepatenteerde medicijnen handelde, ARTU Biologicals over. ARTU, dat geneesmiddelen tegen allergieën produceerde, zag er veelbelovend uit, maar had een financieringsprobleem. Visser was er als de kippen bij en lijfde het concern in waarna Fornix BioSciences een feit was.

Inmiddels is de allergie-divisie marktleider in Nederland en zorgde in de eerste helft van dit jaar voor 80% van de nettowinst van Fornix, dat op €1,6 miljoen uitkwam. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog €0,5 miljoen. De omzet van het in Lelystad gevestigde bedrijf steeg in de eerste zes maanden met 43% naar €28,6 miljoen.

De cijfers waren zo goed, dat Fornix de eerder gedane voorspelling dat de winst over heel 2002 met 40% zou stijgen naar boven heeft bijgesteld. Nu denkt het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf een winsttoename van 60% te kunnen boeken. Visser geeft wel toe dat de raming van 40% "niet aan de bovenkant van de verwachting zat". "Maar we hebben de eerste helft van dit jaar ook zeer goed gepresteerd." Beleggers op de het Damrak konden de nieuwe winstprognose wel waarderen. Het aandeel ging met 16,7% omhoog naar €9,10 en was daarmee de grootste stijger op de beurs.

Omdat Fornix zijn geld verdient met het produceren en verkopen van middelen tegen verschillende vormen van allergie en het handelen in gepatenteerde medicijnen wordt het concern door een aantal partijen in de markt niet als biotechbedrijf beschouwd. Visser stoort zich daar zichtbaar aan. "Omdat wij geen verlies draaien zouden we geen biotechbedrijf zijn? Ik vind dat onzin. We stoppen jaarlijks €3 miljoen in biotechnologisch onderzoek, ongeveer evenveel als onze jaarlijkse nettowinst. Daarmee zijn wij wel degelijk een biotechbedrijf, maar wel één die winst maakt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.