De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak flauw gestemd
   
 

AMSTERDAM - De beurs van Amsterdam kabbelde gisteren lusteloos voort. Nadat de winst, die bij aanvang van de dag werd behaald al na een uur moest worden prijsgegeven, zakte de AEX bij geringe omzetten langzaam weg naar het slot van 352,29 punten, een daling van 9 punten (-2,58%). De Midkap verloor 4 punten (-1.12%) en sloot op 365 punten. De it-bedrijven behoorden tot de grootste dalers.

Volgens Danny Markens van Effektenbank Stroeve is de markt zeer afwachtend. Na de stijgingen van vorige week namen bovendien veel beleggers gisteren hun winst. Verder zijn alle ogen gericht op het FOMC, het beleidsbepalend orgaan van de Federal Reserve Board (FED), dat vandaag bijeenkomt in Washington om te praten over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Het merendeel van de financiële instellingen gaat er vanuit dat het FOMC, dat wordt voorgezeten door Fed-voorzitter Alan Greenspan, zal besluiten de rente niet naar beneden bij te stellen. Vorige week ging de markt nog uit van een mogelijke rentedaling en dit leidde tot koersstijgingen en een herstel van de dollar. Het lijkt er op dat de Fed niet kan winnen, wat ze ook beslist. Als wordt besloten tot een renteverlaging kan dat het algemene vertrouwen in de economie aantasten. Dat zou betekenen dat de economie steun nodig heeft. Verlaagt ze de rente wel dan zal de markt volgens analisten zeer flauw reageren. Volgens Markens is de huidige economische situatie in de VS vooral een vertrouwenskwestie en staat een groot deel van de economische indicatoren nog steeds op groen.

In Amsterdam kreeg Ahold een tik en daalde met 2% tot €17,05. Het supermarktconcern heeft de volledige controle gekregen over de Disco supermarkten in Latijns-Amerika, de voormalige joint venture met Velox Retail Holdings. Ahold maakte het voornemen om de aandeelhoudersovereenkomst met VRH te beëindigen op 17 juli jongstleden bekend. De overname van de leningen en de aankoop van aandelen zal volgens Ahold in het tweede kwartaal van dit jaar leiden tot een aanzienlijke afwaardering van €350 tot €450 miljoen. Verder zou Ahold volgens de krant Börsen belangstelling hebben voor de Deense supermarktketen Dansk Supermarket.

Numico behoorde, samen met ABN Amro (+0,06%) en uitgever VNU (+2,3%), tot de fondsen die de dag op winst wisten af te sluiten. De nieuwe bestuursvoorzitter van het voedingsmiddelen en pillenconcern, J. Bennink, heeft in een interview laten weten de ambitieuze doelstellingen van zijn voorganger Van der Wielen, die jaarlijks een winstgroei per aandeel van 18% nastreefde, niet langer te delen. Volgens Bennink is dit streven 'hoogmoedswaanzin'. Hij wil zich specialiseren in markten waar goede rendementen te halen zijn. Beleggers geven de nieuwe realistische koers het voordeel van de twijfel, getuige de stijging van 0,6% op €20,63.

De Financial Times bracht het afgelopen weekeinde het bericht dat Unilever op zoek is naar een koper voor Unilever Cosmetics International. De divisie, die onder andere de merken Calvin Klein en Karl Lagerfeld voert, zou volgens schattingen $750 miljoen kunnen opleveren. Procter & Gamble, L'Oréal en Estée Lauder zouden tot de mogelijke kopers behoren. Unilever verloor 1,22%.

Tot de grootste verliezers van de dag behoorden de automatiseerders. Getronics verloor bijna 17% en belandde op €0,88. CMG volgde en sloot 10% lager op eveneens €0,88. Philips moest 6% prijsgeven. In de Midkap vielen Océ (-1,45%), Ordina (-4,77%), PinkRoccade (-4,48%) en Unit 4 Agresso (-7%) door de mand. Een andere opvallende daler was KLM dat 5,39% lager sloot op €11,40. De Amerikaanse branchegenoot US Airways heeft uitstel van betaling aangevraagd. De luchtvaartmaatschappij zag zich hiertoe genoodzaakt door de terugval in het passagiersaantal na 11 september. Volgens de Wall Street Journal zal United Airlines dit voorbeeld binnenkort volgen.

Corus noteerde €0,87. Het aandeel won 1,16% ondanks het nieuws dat de verkoop van het 23,2%-belang van Corus in roestvrij staalonderneming AvestaPolarit twee dagen vertraging heeft opgelopen. De koper, het Finse Outokumpu, krijgt de aandelen pas morgen in handen in plaats van gisteren zoals aanvankelijk de bedoeling was. De Finnen tellen er €555 miljoen voor neer. Corus zal de opbrengst gebruiken om de schulden af te lossen en de balans te versterken.

Euronext heeft de omzet in het tweede kwartaal met 9,6% zien stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam uit op €247,7 miljoen. Over het eerste halfjaar is er sprake van een omzetstijging van 6,8% van €460 miljoen over de eerste helft van 2001 naar €491,1 miljoen. Volgens Euronext is het goede resultaat vooral het gevolg van de hoge volatiliteit op de markt. Het aandeel daalde licht met 0,2% naar €19,91.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.