De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Marges Amstelland hoger
door duurdere woningen

Van een onzer redacteuren

   
 

NIEUWEGEIN - Trage ambtelijke procedures blijven projectontwikkelaar Amstelland dwarszitten. Door die langzaam draaiende ambtelijke molens op het gebied van ruimtelijke ordening wordt de krapte op woninggebied echter wel versterkt. Want ondanks de economische malaise waren er in het eerste halfjaar nauwelijks tekenen van stagnatie, meldt Amstelland in het halfjaarbericht. En dat heeft zijn invloed op de verkoopprijs van de woningen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Huizen in de hogere prijsklasse zijn nog steeds gewild.
Als voorbeeld van de gevolgen van de trage procedures noemt Amstelland in zijn halfjaarbericht het op schema achter raken van de ontwikkeling van het stadsdeel Schuytgraaf in Arnhem. Dat scheelde in de afgelopen zes maanden flink wat omzet. Die daalde met 10% tot €280,9 miljoen. Door het feit dat de verkoopprijzen van de woningen verder stegen en bovendien relatief meer woningen in het midden en hogere segment (vanaf €230.000) werden verkocht stegen de marges echter. Mede daardoor kwam de nettowinst uit op €13,8 miljoen, dat was 22% meer dan over de eerste zes maanden van vorig jaar werd verdiend.

Het operationele resultaat (bedrijfsresultaat plus resultaat uit deelnemingen) steeg met 24% tot €25 miljoen. Per aandeel kwam de winst van Amstelland 18% hoger uit op €0,26 (v.j. €0,22). Dat de stijging hier iets minder sterk is dan de toename van de totale nettowinst, komt door de uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen vanwege de uitkering van stockdividend.

Op de kantorenmarkt nam de vraag opnieuw af. "Op deze markt verdringen nieuwbouwkantoren op goede locaties de minder courante en veelal verouderde locaties en panden. Dat doet zich ook voor op de winkelmarkt", aldus Amstelland. Verwacht wordt dat zowel op de woningmarkt als op de kantoren- en winkelmarkt de sterke vraag naar hogere kwaliteit zich in het tweede halfjaar zal voortzetten. De raad van bestuur blijft bij de eerder uitgesproken verwachting dat de nettowinst dit jaar met 15% kan stijgen tot circa €38 miljoen. "Dat ligt in lijn met de prognose van een gemiddelde stijging van de winst per aandeel met 15% op basis van autonome groei in 2002 en 2003", zo meldt zij.

De overname van vastgoedontwikkelaar Multi Development Corporation (MDC) wordt naar verwachting nog deze maand afgerond. Inclusief die overname stijgt de winst per aandeel van Amstelland vóór de afschrijving van goodwill over 2002 naar verwachting met 30% naar €0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17% naar €0,74.

De publicatie van de cijfers van Amstelland werd vervroegd omdat gisteren het prospectus van de emissie verscheen. Om de overname van MDC te financieren worden maximaal 31,7 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven en 5,7 miljoen warrants. Het grootste deel van de nieuwe aandelen (20 miljoen) wordt geplaatst bij de verkopers van MDC. Ook de warrants worden daar geplaatst. De rest wordt verkocht via de kapitaalmarkt.

Met het beëindigen van de activiteiten in Duitsland werd het afgelopen halfjaar verder vooruitgang geboekt. Amstelland wil zich concentreren op projectontwikkeling in Nederland. Daarom ook werd vorig jaar afscheid genomen van de doe-het-zelfmarkten als Gamma en Karwei. Het jaar ervoor verkocht de onderneming zijn uitvoerende bouwactiviteiten NBM en Wilma aan de Bam Groep.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.