De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Terrasjes moeten New York
meer toeristen brengen

   
 

door Pieter Nijdam NEW YORK - Een stukje Parijs in de schaduw van de Empire State Building? Ja zeker, sinds kort verschijnen overal in New York terrasjes. Het straatbeeld van The Big Apple ondergaat momenteel een van de grootste naoorlogse metamorfoses.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 37kb)
Het terrasje bij 'Le Kiosk' op 1st Avenue en 1st Street in Manhattan, New York, levert een 'Amsterdams' plaatje op. (Foto: © 2002 Ren\xda Clement)
Waar tot voor kort de politie een stringent beleid voerde om outdoor-horeca-activiteiten de kop in te drukken, is plotseling een heel andere wind gaan waaien in de metropool. Burgemeester Michael Bloomberg meent dat de toeristische branche, die sinds 11 september volledig in elkaar is geklapt, nieuwe impulsen behoeft.

Kort geleden keerde een delegatie van het gemeentebestuur terug uit Europa. Na een rondreis langs Rome, Parijs en Amsterdam was er maar één conclusie: de gezelligheid moet terugkeren in New York. Met terrasjes waar alcohol geschonken mag worden wordt de leefbaarheid in de stad aanzienlijk verhoogd.

"Er waren natuurlijk al wel terrasjes", zegt gemeenteambtenaar Gretchen Dykstra, die is belast met consumentenzaken. "Maar de procedures voor het aanvragen van vergunningen zijn dusdanig ingewikkeld dat de meeste uitbaters een terrasje voor hun etablissement voor gezien hielden."

Boete

Andere restauranthouders, met name in de wijk Little Italy, lapten het vergunningenstelsel al jaren aan hun laars. Op straffe van een boete van $100 per dag zetten zij toch tafeltjes en stoeltjes buiten. Als de politie hen betrapte en het straatmeubilair confisqueerde, haalden de uitbaters gewoon weer nieuwe tafeltjes en stoelen van achter uit de zaak. De investering van iedere keer $200 voor het meubilair, maakten zij gemakkelijk goed met een hogere omzet.

"Dat willen we nu beter reguleren. De procedures voor een vergunning moeten eenvoudiger. De Europese steden die wij hebben bezocht, pakken dat veel efficiënter aan", aldus mevrouw Dykstra, terwijl ze een slokje cappuccino neemt onder de bomen van een parkje, waar de uitspanning Le Kiosk herinneringen oproept aan de Jardin du Luxembourg.

"En bovendien, het mes snijdt aan twee kanten. Binnenkort gaat in alle cafés en restaurants van New York het algeheel rookverbod van kracht. Wie écht niet zonder sigaretje of sigaartje kan, vindt op het terras nog een uitweg", meent de gemeenteambtenaar, die overigens niet uitsluit dat burgemeester Bloomberg in de toekomst ook daar een rookverbod zal instellen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.