De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Noodweer teistert
vooral Midden-Europa

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Praag maakt de ergste overstromingen in meer dan een eeuw door, het centrum van Dresden is afgesloten en in Oostenrijk worden mensen die vanwege het wassende water hun toevlucht op de daken hebben gezocht met helikopters van voedsel voorzien. Het weer in Midden-Europa is totaal van slag. "En we verwachten tweemaal zoveel water", aldus Josef Novotny, lid van het Tsjechische crisisteam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Reddingswerkers helpen in Seiboldsdorf een oudere man op het droge. Het huis van de man was onder water gelopen. In het zuiden van Duitsland, maar ook in tal van andere plaatsten in Europa, hield het noodweer gisteren aan. (Foto: AP)
Overal in Europa worden crisisteams ingezet om de gevolgen van het aanhoudende noodweer te lijf te gaan. De zandzakken zijn haast niet aan te slepen. Soldaten en brandweerlieden draaien overuren. De afgelopen dagen zijn in Europa al meer dan zeventig doden gevallen, vooral aan de Russische Zwarte-Zeekust.

In het zuiden van Tsjechië zijn gisteren tal van stadjes van de buitenwereld afgesneden. Bruggen zijn ingestort en treinen kunnen niet rijden. De inwoners van de historische stad Cesky Krumlov, beschermd door de Unesco, is verteld dat ze beter hun huizen kunnen verlaten.

De rivier de Moldau bedreigt de hoofdstad Praag, waar 1,2 miljoen mensen wonen. Gisteravond gelastte de burgemeester de evacuatie van 50.000 bewoners van de historische wijk Mala Strana, die vandaag geheel onder water zou komen te staan.

Ook in Duitsland traden tal van rivieren buiten hun oevers. In het district Traunstein (Beieren), is de noodtoestand afgekondigd. Huizen zijn er onder water gelopen en veel wegen zijn onbegaanbaar. In de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Bremen en Saksen ondervond het verkeer ook veel hinder.

In Oostenrijk zetten de autoriteiten helikopters in om mensen van daken van ondergelopen woningen op te pikken, onder meer in de stad Linz. De autowegen in Tirol waren gisteren voor alle verkeer gesloten.

Donau

Het waterpeil van de Donau, waar gisteren een scheepvaartverbod werd ingesteld, wordt met spanning in de gaten gehouden. In Salzburg was geen brug begaanbaar en een groot deel van het oude centrum van Hallein stond onder water. In ski-oorden als Kitzbühl hadden inwoners en ook te kampen met overstromingen.

De wateroverlast in Midden-Europa blijft ook de vakantiegangers parten spelen.

Het ANWB-steunpunt in München kreeg gisteren enkele meldingen binnen van Nederlanders die in Duitsland en Oostenrijk waren gestrand. In een geval was de auto van een echtpaar onder water gelopen. Verder ging het om vakantiegangers die hun reis niet voort konden zetten doordat met water of modder overstroomde wegen waren afgezet.

De ANWB adviseert terugkerende autoreizigers zich de komende week goed op de hoogte te stellen van de begaanbaarheid van de voorgenomen route. "En vakantiegangers die nog naar de camping in Oostenrijk toe gaan, doen er goed aan even te bellen over de stand van zaken ter plekke", stelt een woordvoerster van de Koninklijke toeristenbond.

Toeristen in Turkije hebben hele andere problemen. Een extreme hittegolf zorgde gisteren in het westen van Turkije voor recordtemperaturen.

In plaatsen als Izmir, Kusadasi en Balikesir werden temperaturen tot 43 graden Celsius gemeten. Het was een van de heetste dagen van de afgelopen zestig jaar, zei een woordvoerder van de meteorologische dienst.

In het zuiden van Frankrijk moesten meer dan 500 vakantiegangers hun tentje afbreken vanwege naderende bosbranden. De autoriteiten verzochten 250 campinggasten in Salses-Le-Chateau, bij Perpignan, te vertrekken.

Ook bij Montpellier moesten 250 mensen geëvacueerd worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.