De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Filippijnse
terroristen
in Utrecht'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Verenigde Staten doen een dringend beroep op de Nederlandse regering om de tegoeden van de Communistische Partij van de Filippijnen (CCP), waarvan een dertigtal leden in ons land in ballingschap leeft, te bevriezen.

De Amerikaanse regering merkt de CCP aan als een terroristische organisatie, waarin de in Utrecht woonachtige Filippijnen topposities zouden innemen. Een van hen zou Jose Maria Sison zijn, de oprichter van de CCP.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het verzoek officieel nog niet binnen in Den Haag, zodat het departement nog geen reactie op de vraag vanuit de VS wil geven. Pas als de vraag van de VS concreet op tafel ligt, zal minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) aangeven wat hij hiermee gaat doen.

Maatregelen

Wel bevestigt het ministerie dat de Amerikanen reeds vorige week hebben aangegeven Nederland te zullen vragen maatregelen tegen de Filippijnen te ondernemen.

De Amerikaanse minister Powell van Buitenlandse Zaken maakte vorige week bekend dat de CCP en haar gewapende vleugel de NPA op de zwarte lijst van buitenlandse terroristische organisaties staan.

De NPA voert al sinds 1969 een gewapende strijd in de Filippijnen en bestaat uit zo'n 11.000 activisten. De Filippijnse communisten reageerden woedend op de stap van Powell, maar de Filippijnse regering hoopt juist dat landen als Nederland nu gaan optreden tegen de CCP.

In het verleden heeft Justitie in Nederland al vergeefs geprobeerd de op de Filippijnen van betrokkenheid bij terreuraanslagen verdachte Jose Maria Sisson uit te wijzen. De rechter bepaalde vijf jaar geleden dat Sisson mag blijven, maar geen vluchtelingenstatus geniet en dus ook geen recht op uitkering of voorzieningen. Zijn vrouw en kind kregen de C-status eerder wel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.