De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Moskouse elite slaat
aan het golfen

   
 

AMSTERDAM - Over de met dennenbomen omzoomde lanen komen Mercedessen, BMW's en Italiaanse cabriolets knerpend aangereden. Langbenige meisjes delen gratis sigaretten uit, paraderen met hun man of minnaar rond of staan glimlachend achter de tap van biersponsor Stella Artois.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Een golfer in actie tijdens het Russian Open, dat afgelopen weekeinde in de Moskouse Golf en Country club werd gehouden.
Op het scorebord (wederom door oogverblindende jonge Russinnen bijgehouden) gaat het bordje met de naam van de Nederlander Guido van der Valk van de derde naar de tweede plaats. "M'n hemel", mompelt een omstander, "die jongen is pas 22 jaar en gaat zo direct met 15.000 euro naar huis."

De sfeer op de Moskouse Golf en Country Club, waar het afgelopen weekeinde de BMW Russian Open 2002 werd gehouden, heeft wel iets weg van paardenrenmekka Ascot in Engeland. De golfbaan, pittoresk gelegen in het dorpje Nachabino op zo'n 25 kilometer van Moskou, is een plek voor de 'happy few'. Een groep die in het vooral door de oliedollar bloeiende Moskou met de dag groter wordt. Golf, de bourgeoissport bij uitstek, is in het voormalige arbeidersparadijs Rusland bezig aan een stevige opmars.

Niet goedkoop

Een ballotage is er niet, maar lid worden is niet goedkoop. De meeste bedrijven nemen een zogeheten corporate lidmaatschap van eenmalig 25.000 euro en betalen dan nog eens 2600 euro per man of vrouw per jaar.

"Echt duur is dat nou ook weer niet", vindt de 22-jarige Anna Douchova, die werkt als pr-manager en sinds enige maanden zelf golflessen neemt. "Moskou is na Hongkong nu eenmaal de duurste stad op aarde. Ik hoef mijn snowboardreisjes naar de Italiaanse Alpen er gelukkig niet voor te laten."

Terwijl de Amerikaanse president George Bush soms de indruk wekt bijna op de golfbaan te slapen, houdt zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het voorlopig op skiën, zwemmen en judo. "Maar dat ook Poetin golf gaat spelen, is slechts een kwestie van tijd", zegt een ingewijde. "En daarna volgt zeker de top van het hele land."

De Nederlanders Hans en Johan Koeleman van het mediabedrijf AMS zijn al twaalf jaar in Rusland. Ze betonen zich verbijsterd over de golfhausse van de afgelopen twee jaar. "Lid zijn van een golfclub is voor sommigen net zo onontbeerlijk als een villa in Marbella", zegt Hans Koeleman, die door het Moskouse stadsbestuur is gevraagd om de marketing te doen voor een nieuwe golfbaan, die in 2004 gereed moet zijn. "Er is volop geld voorhanden en de elite bepaalt wat er gebeurt."

Omringd door zijn lijfwachten komt de voormalige vice-minister van Buitenlandse Zaken, Ivan Sergejev, op het podium bij hole 18 toestappen. Zijn sjofele grijze pak doet niet vermoeden dat we hier te maken hebben met een man die over honderden miljoenen euro's gaat. Sergejev staat aan het hoofd van de OEPDK, het directoraat-generaal van het corps diplomatique, een afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken die over heel Rusland onroerend goed exploiteert, ook deze golfclub.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.