De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Justitie maakt werk van voetbalracisme

Van onze verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - De roep om strenge maatregelen tegen voetbalvandalen wordt steeds harder. Clubs, voetbalbond, gemeenten en rijksoverheid moeten en gaan zich de komende tijd bezinnen over een betere aanpak van het vandalisme na een reeks incidenten voorafgaand aan de start van de competities in het betaald voetbal.

Staatssecretaris Ross van Sport riep gisteren op tot nauwere samenwerking van alle partijen om er voor te zorgen dat een kleine groep het niet blijft verpesten voor een grote groep welwillend publiek.

Aanleiding was de ontregelde wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, die zondag in Amsterdam met veel vertraging werd afgewerkt nadat een groep morrende supporters in Eindhoven de selectie van PSV had tegengehouden.

De KNVB reageerde woedend op de wantoestanden van zondag. Directeur betaald voetbal Henk Kesler deelde gisteren mee dat de 90.000 euro premie voor PSV voorlopig wordt ingehouden.

De Rotterdamse justitie gaat Feyenoord-supporters die tijdens de open dag van de voetbalclub discriminerende haatleuzen hebben gescandeerd, strafrechtelijk vervolgen. Hun hangt ook een stadionverbod boven het hoofd.

Burgemeester Opstelten heeft bovendien een spoedoverleg met de KNVB en Feyenoord aangekondigd.

"Er waren al sancties en maatregelen afgesproken als voor soort leuzen tijdens voetbalwedstrijden", aldus zijn woordvoerder.

"Discriminerende spreekkoren tijdens andere voetbalevenementen zoals een open dag, is een nieuw fenomeen waarvoor eveneens zaken moeten worden geregeld."

Ook het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaan binnenkort met de KNVB om de tafel. Beide instanties zeggen daar te zullen aandringen op een snoeiharde aanpak van het voetbalracisme.

Aangifte

Door het hele land zijn de afgelopen dagen massaal aangiften gedaan bij de politie. Talloze Nederlanders voelen zich gekwetst en beledigd door de spreekkoren Hamas, Hamas, alle joden aan het gas, tijdens de Feyenoord-bijeenkomst van eind vorige maand. Beelden van het wangedrag die dezelfde dag op televisie werden vertoond, zijn door de Rotterdamse justitie bij verschillende omroepen opgevraagd.

"Aan de hand van de beelden bekijkt het OM of het mogelijk is om verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan de spreekkoren individueel te vervolgen. Daarbij zal geen enkel onderscheid worden gemaakt tussen diegenen die zijn begonnen en degenen die meezongen", aldus locoburgemeester Van Sluis.

Volgens hem worden de namen van veroordeelden straks doorgegeven aan de KNVB die een stadionverbod van twaalf maanden kan opleggen.

Persofficier van justitie in Rotterdam, mevrouw mr. P. Spoon, benadrukte gisteren dat de uitspraken zonder meer strafbaar zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.