De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 13 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kroongetuige van moord
Andrea als op tv ontmaskerd

   
 

door Fred Soeteman ASSEN - Op beproefde wijze, zoals in tv-series van tientallen jaren geleden, is gisteren de betrouwbaarheid van de kroongetuige in de moordzaak-Andrea Luten pijnlijk aan de kaak gesteld.

De opnieuw opgeroepen getuige, stratenmaker Emiel Zanting (22), die heeft verklaard dat de 27-jarige verdachte, zijn collega Richard K., hem zelfs heeft gedemonstreerd hoe hij op 10 mei 1993 de Ruinense scholiere Andrea, op wie hij verliefd was, zou hebben gewurgd, lijkt nu voor de rechtbank in Assen slachtoffer te zijn van zijn eigen stelligheid.

Het enige concreet tastbare element in zijn verklaring dat kon worden geverifieerd, blijkt na een simpele confrontatiemanoeuvre volgens de verdediging niet te kloppen.

Kast

In zijn relaas over de dag in maart 2000 waarop Richard hem de moord moet hebben opgebiecht, maakte Zanting er vorige week melding van dat de verdachte zei dat hij "het bewijs nog in huis had, in een laatje in de kast". Een lichte grenen kast was het, zei hij. Richard had die lade nog opengetrokken.

Advocaat mr. A. Moszkowicz vroeg hem gisteren nogmaals of hij achter die uitlating staat. En na Zantings bevestiging legde hij hem acht foto's voor van het meubel.

"Kent u die kast?"

Zanting: "Nee."

"Weet u 't zeker?"

Zanting: "Ik vind het heel vreemd, want er zaten laatjes in. Dit is die kast níét..."

Waarna mr. Moszkowicz een getuige aankondigde die zelf de kast in huize K. heeft afgeleverd en die donderdag wordt uitgenodigd te verklaren wanneer dat precies was.

Ook voor het overige leverde de derde zittingsdag van het moordproces nauwelijks steun voor het bewijs tegen Richard K., vorige week door twee getuigen 'herkend' van een tien jaar oude klassenfoto. Hij heeft zich vrij kort na zijn arrestatie overigens wél laten ontvallen dat hij ooit een 'dodenlijstje' had samengesteld met namen van dames met wie hij een appeltje te schillen had. Of Andrea erop stond herinnerde hij zich toen niet.

Gisteren verscheen getuige Arend van Nuil (39), wiens verklaring een illustratie werd van de tekortkomingen van menselijke waarneming en herinnering. Kort na de moord liet hij verbaliseren dat hij in het Gijsselterbos een meisje had zien staan praten met een jongeman met lichtblond stekeltjeshaar op een fiets, die een bril droeg met onopvallend zilverkleurig montuur. Bij een confrontatie wees hij iemand aan met als toelichting: zijn bril valt me het meest op.

Er werd destijds een compositietekening gemaakt, er goed gelukt vond hij. Maar achteraf luidt zijn verklaring dat de jongeman een gedekt kapsel had, en géén bril droeg.

Op een vraag van de officier van justitie zei de getuige dat hij nu geen beeld meer voor ogen heeft van de jongen. En nu, in de rechtszaal, zei hij over de verdachte: "Nee, ik kan niet zeggen dat ik hem eerder heb gezien."

Getuige was gisteren ook gemeenteambtenaar Gerrit Soldaat (40). Hij had op de bewuste dag Andrea samen gezien met een jongen op een bromfiets, volgens hem gezellig pratend. Twee jaar geleden verklaarde hij dat de brommer mogelijk een Puch was, damesmodel. .

Toen hem drie maanden geleden echter een foto van de veel zwaardere brommer van verdachte Richard K. werd getoond, zei hij: "Hoe langer ik naar de foto kijk, hoe meer ik overtuigd ben dat het er zo een is geweest."

Het proces wordt donderdag hervat. De eis van de officier van justitie valt maandag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 13 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.