De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Griek Kenteris supersnel in EK-finale op 200 meter; Douglas zevende
Goud met een bijsmaak
   
 

MÜNCHEN - Gehuld in de nationale vlag en met een beleefde buiging naar het publiek verliet Konstantinos Kenteris als een Griekse oppergod de baan. Buiten de toernooien laat de 28-jarige sprinter zich zelden zien. Maar zodra de prijzen worden verdeeld, staat Kenteris vooraan. Zo was het ook gisteravond in München. Met groot vertoon van macht veroverde hij de Europese titel op de 200 meter. Zijn winnende tijd (19,85) betekende een nieuw Grieks record.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De Griek Konstantinos Kenteris (links) klopt de Brit Marlon Devonish in de finale van de 200 meter. Troy Douglas (rechts) eindigde als zevende. (Foto: EPA)
Troy Douglas eindigde in de finale als zevende (20,73). De 39-jarige veteraan, die morgen nog in actie komt op de 4x100 meter estafette, kondigde direct aan dat het zijn laatste individuele optreden op een internationaal kampioenschap was geweest. "Het is allemaal zo ontzettend moeilijk. De komende jaren zien jullie me alleen nog op de estafette", aldus Douglas.

Binnen de atletiekwereld kan Konstantinos Kenteris op weinig sympathie rekenen. Aan zijn prestaties (en die van Ekaterini Thanou, de winnares van de 100 meter) hangt al jaren een dopingluchtje. Ze mijden het hele seizoen de belangrijke internationale wedstrijden, waar de kans op dopingcontroles het grootst is, om vervolgens op de toernooien toe te slaan. Kenteris liep de voorbije weken bijna uitsluitend onbeduidende wedstrijden in eigen land, terwijl men er overal ter wereld flinke bedragen voor over heeft om de regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen op de 200 meter aan de start te krijgen. "Ik wil niet teveel wedstrijden lopen, dat past niet in de trainingsopbouw", verklaarde Kenteris. Erg overtuigend klonk het niet. "En het geld dat ik misloop? Geld is niet alles. Bovendien kunnen olympische sporters in Griekenland rekenen op een behoorlijke overheidstoelage. Ik kom echt niet om van de honger."

Merkwaardig blijft het. Bovendien hebben Kenteris en Thanou in Christos Tzekos een trainer met een besmet verleden. Vijf jaar geleden was hij betrokken bij een spraakmakend incident. Bij een trainingskamp van Griekse atleten in Dortmund werd het gezelschap onverwacht getrakteerd op een dopingcontroleur van de IAAF. Echt welkom moet de man zich niet gevoeld hebben. Terwijl de vier aanwezige atleten (onder wie Thanou) zich razendsnel uit de voeten maakten en nog geen half uur later ook bij hun hotel hadden uitgecheckt, drukten twee Griekse begeleiders de bezoeker met zijn rug tegen een paal, schudden hem stevig door elkaar en dreigden met een aframmeling. Een van de twee was Tzekos. De IAAF liet de atleten vrijuit gaan, Tzekos werd daarentegen voor twee jaar geschorst. Pas sinds het voorjaar van '99 mag hij zijn ambt weer uitoefenen. Niet veel later werd Tzekos, die niet meer over 'dè affaire' wenst te spreken, de nieuwe trainer van Kenteris. Tzekos: "Ik heb Kenteris niet ontdekt, Kenteris heeft mij ontdekt."

Veel mensen binnen de atletiek plaatsen sindsdien hun vraagtekens achter tijden van Griekse makelij. Zo kreeg de Belgische Kim Gevaert woensdag na haar zilveren plak op de 100 meter (achter Thanou) van Manuela Levorato, de winnares van het brons, te horen dat voor haar Gevaert de kampioene was. Gevaert zelf deed ook nog een duit in het zakje: "Ik ga er vanuit dat Thanou niet clean is. Feitelijk heeft ze met een medaille die mij toehoort de ereronde gelopen."

Tzekos doet de verdachtmakingen af als laster: "Kenteris is dit seizoen zes keer gecontroleerd, waarvan drie keer door de Griekse bond. Alle uitslagen waren negatief." En Kenteris: "Ik wil presteren op de momenten dat het er écht om gaat. De mensen in Griekenland kijken naar EK's, WK's en Olympische Spelen. Niet naar een willekeurige Grand Prix."

Volgens Tzekos zijn de goede prestaties van Tzekos uitsluitend een gevolg van hard trainen. "Het is belangrijk dat je als atleet goed traint, goed slaapt en goed eet", aldus Tzekos. Wat hij zijn atleten laat eten, vertelde hij er helaas niet bij.

Bij de vrouwen werd de 200 meter gewonnen door de Francaise Muriel Hurtis, die in 22,43 de Belgische Kim Gevaert een fractie voorbleef (22,53). Jacqueline Poelman, die zich eerder op de avond met 23,14 verrassend bij de laatste acht had geschaard, eindigde in de finale als voorlaatste (23,31). Desondanks was de Utrechtse tevreden. "Vooraf had ik voor een finaleplaats getekend. Alleen jammer dat een verbetering van mijn persoonlijke record van 23,00 er niet in zat. Dan zou het helemaal fantastisch zijn geweest."

Bevredigend was verder het optreden van Monique de Wilt met de polsstok. De in Keulen woonachtige De Wilt eindigde in de door Svetlana Feofanova (4,60m) gewonnen finale als zesde met een hoogte van 4,40 meter, acht centimeter boven haar eigen nationale record. Met de zesde plaats verdiende ze in München als eerste Nederlandse atlete de begeerde A-status van sportkoepel NOC*NSF.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.