De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Boogerd lacht in
zijn vuistje

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
"Ik weet dat ik een topper ben", zegt Michael Boogerd in San Sebastian. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
SAN SEBASTIAN - Het gewone leven begint weer, maar zal nooit meer zo zijn als voorheen. La Plagne is inmiddels alweer tweeënhalve week geleden, maar de dag van zijn grootste victorie heeft Michael Boogerd voor altijd veranderd. Niet alleen is een jongensdroom in vervulling gegaan, de zege was voor hem ook een afrekening met alle kritiek. Boogerd heeft jarenlang de waardering, het echte topsportklimaat in Nederland, gemist. "Alle negatieve verhalen hebben me heel lang hoog gezeten. Nu kunnen ze roepen en schrijven wat ze willen. Ik weet dat ik een topper ben", zegt hij aan de vooravond van de Clasica San Sebastian.

Een zonnig uitje aan de Golf van Biskaje zal de Clasica niet worden. De voortdurende regenval kleurt het Baskenland in deze dagen grauw. In deze uithoek van Spanje valt jaarlijks gemeten meer neerslag dan in ons polderland. Het slechte weer brengt Boogerd niet uit evenwicht. Hoe slechter de omstandigheden, hoe meer de Hagenaar zich in zijn element voelt. "Nog nooit ben ik zo goed uit de Tour gekomen", concludeert hij. "Altijd was ik kapot. Helemaal leeg. Alleen in 1999 kon ik goed uit de voeten in de Wereldbeker in augustus. Toen viel het klassement in de Tour tegen en zat mijn privé-leven op een keerpunt. In deze klassiekers wilde ik destijds meteen een nieuw begin maken. De 9e plaats in San Sebastian destijds is mijn beste prestatie ooit in deze wedstrijd. Nu hoop ik weer mee te doen. Al heb ik geen enkel gevoel hoe goed mijn vorm nog is. In de laatste dagen van de Tour was ik top. De laatste week ben ik redelijk moe. Daardoor kan ik moeilijk aangeven waar ik sta."

De immer gespannen Boogerd oogt nu relaxed. De heroïsche solo in de Alpenrit naar La Plagne heeft zijn status bevestigd. "Op La Plagne lachte ik in mijn vuistje. De laatste maanden was er weer zoveel flauwekul over mij geschreven. Een week eerder was het allemaal nog kommer en kwel. Na de bekroonde solo werd ik ineens weer als een halfgod vereerd. Als ik die recensies naast elkaar leg, kan ik genieten. Maar, op alle domme vragen ga ik voortaan niet meer antwoorden. Als ik in een kopgroep zit en niet win, krijg ik altijd de wind van voren. Krijg ik te horen dat ik niet cool ben, dat ik geen Erik Dekker ben. Sommige mensen lijken een vrijbrief te hebben om mij steeds aan te vallen. Natuurlijk ben je zo goed als je laatste wedstrijd. Maar dat geldt vooral voor Michael Boogerd. Krediet? Waardering? Dat heb ik nauwelijks gehad. Als ik een paar minuten in een tijdrit verspeel, wat helemaal mijn specialiteit niet is, krijg ik dat genadeloos verweten. Maar dat die andere Nederlandse tijdritspecialisten zoals Dekker en Knaven, ook zoveel tijd verspelen, daar wordt geen woord aan besteed. Ik besef dat hoge bomen veel wind vangen, maar ik heb nooit kunnen rekenen op de gratie die andere toppers wel hebben. Dat heeft me soms mateloos geïrriteerd. Ik vind dat ik zeker nu meer respect verdien."

Zo zullen in San Sebastian andermaal alle Nederlandse ogen op Boogerd gericht zijn. Van hem wordt een prestatie verwacht. Zijn temperament, zijn eigen wil om overal te presteren, schept die verwachting ook.

"Ik hoop goed te zijn. Het parcours is niet helemaal ideaal. Een vlakke aanloop en dan de explosie op de lastige beklimming van de Jaizkibel. Ik hou meer van een slopende wedstrijd. Daarnaast is het de vraag hoe de Tourrenners ervoor staan tegenover de klassiekerspecialisten. In Hamburg zag je in de kopgroep van tien slechts drie renners die de Tour in de benen hadden. Vroeger moest je de Tour hebben gereden om in deze WB-wedstrijden te presteren. Tegenwoordig lijkt het beter om je alleen op deze klassiekers te richten. Na het succes in de Tour sta ik hier weer met beide voeten op de grond. Het is andermaal een nieuw begin, al neemt niemand me mijn status meer af."

Samenstelling Rabobank: Boogerd, Boerman, De Groot, Leipheimer, Wauters, Engels, Pronk en Beat Zberg. Samenstelling Domo-Farm Frites: Museeuw, Merckx, Virenque, Cretskens, Kleynen, Kashechkin, Rodriguez en Vainsteins.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.