De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Koeman: Ajax terug
op de wereldkaart

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Ronald Koeman over het nieuwe seizoen: "Ik wil internationaal scoren. Maar wat mag en kan ik van de spelers eisen?" (Foto: Anko Stoffels)
door Valentijn Driessen en Jaap de Groot AMSTERDAM - Zijn evenwichtiger karakter is vaak zijn kracht geweest. Als speler en nu ook als coach. Vandaar dat de euforie rond de triomf in het Amsterdam Tournament door Ronald Koeman slechts geïnhaleerd is. Het is niet meer dan weer een stap richting het doel dat de trainer van Ajax zich gesteld heeft. Namelijk presteren op twee fronten: nationaal en internationaal. Omdat in Nederland in mei de hoofdprijs reeds werd gepakt, staat ditmaal een terugkeer op de wereldkaart het hoogst op zijn lijst.

Daarom had het mislukken van de Sikora-transfer ook behoorlijke gevolgen gehad. Een zaak die gelukkig voor Ajax en Ronald Koeman met een sisser afliep. Al is lichte wrevel over de gang van zaken nog altijd merkbaar. "Ik wil en moet verder met Ajax. Nationaal kan ik met de groep goed uit de voeten, maar op het niveau van de Champions League hebben we gewoon meer gewicht nodig. Omdat we ons soms ook tactisch moeten gaan aanpassen. In Nederland kan ik moeiteloos met drie spitsen spelen, maar internationaal zal ik af en toe zekerheden moeten inbouwen. Dan weegt presteren absoluut zwaarder dan mooi voetbal. Helemaal nu de supporters weer hard toe zijn aan een team dat succes in de Champions League heeft."

Niettemin bekroop hem soms het gevoel, dat binnen Ajax de indruk bestond dat die stap ook met de bestaande selectie gemaakt kon worden. "Dat werd versterkt, toen bekend werd dat er een bod van twee miljoen euro op Victor was gedaan. En dat voor een aanvaller, die bovenaan m'n lijst stond en van wie ik in april al had aangegeven dat ik 'm wilde hebben. Het is inmiddels uitgesproken, maar er was een moment dat ik inderdaad heel boos was. Uiteindelijk zijn we gered omdat Fulham z'n zaakjes niet voor elkaar had."

"Daar komt bij, dat aan de top een selectie ieder jaar nieuwe impulsen nodig heeft", gaat hij verder. "Nieuwe gezichten werken daarbij altijd verfrissend. Ook in dat opzicht had de komst van Sikora en later Nourdin Boukhari een duidelijke functie."

Ronald Koeman legt dan uit waarom de transfer van Sikora zo belangrijk voor hem was. "Voetballend komen we in de eredivisie een heel eind, maar in de Champions League zullen we moeten strijden. Wat Andy van der Meyde minder heeft, voegt Sikora dan weer toe. Zo probeer je iedere speler richting de rest van het elftal te beoordelen. Had ik alleen met Wamberto en Boukhari voor de linkerkant het seizoen ingegaan, dan had dat in bepaalde wedstrijden ook z'n consequenties gehad voor de manier waarop bijvoorbeeld Andy van der Meyden en Rafael van der Vaart hadden moeten voetballen. Vooral in de Champions League."

Maar goed, het probleem is opgelost en is Ronald Koeman druk doende om Ajax klaar te stomen voor de strijd op twee fronten. "In grote lijnen kan je er inderdaad vanuit gaan dat we in de eredivisie met drie aanvallers gaan spelen en in de Champions League vaker voor twee spitsen zullen kiezen. De mogelijkheden om te switchen zijn er nu, dus wat dat betreft heb ik weinig meer te klagen."

Het wordt vooral een kwestie hoe de spelers aan zullen haken. Toen Ronald Koeman in december 2001 aan de klus in de Amsterdam ArenA begon, schrokken hij en Ruud Krol van het niveau van de meeste spelers. De middelmaat overheerste bij de club, die ooit grossierde in technische supertalenten. Wie de eerste trainingen onder de nieuwe technische leiding gadesloeg, zag ook hoe als 'les 1' trainingen op passen en aannemen weer werden ingevoerd. "Het moet steeds beter en verder. Toen we begonnen, hadden we een grote groep. Die groep wordt nu kleiner, terwijl ook het gat tussen goed en minder goed steeds groter wordt. Het terughalen van Richard Witschge en Aron Winter past daarom heel goed binnen dit proces. Omdat de groep vanuit een andere invalshoek weer allerlei zaken krijgt aangereikt die Ajax als geheel sterker gaat maken."

De trein is in beweging en moet blijven rijden. "Het winnen van het Amsterdam Tournament heeft duidelijk gemaakt dat we niet altijd de mindere van teams als Barcelona en Manchester United hoeven te zijn. We kunnen weliswaar nog niet constant aan dat niveau tippen, maar daaronder is er veel voor Ajax te halen. Mijn taak is om de groep wakker te houden en daarom zal er iedere dag nog harder en nog geconcentreerder getraind moeten worden. Mijn karakter is, dat als ik ergens aan meedoe, ik wil presteren én winnen. Daarom moest het elftal ook aan de top worden versterkt, omdat ik concurrentie wil zonder dat dit extreme problemen veroorzaakt. Maar dat er wel iets in gang wordt gezet, waardoor spelers op beslissende momenten het uiterste uit zichzelf kunnen halen."

Dan ter verduidelijking: "Als ik nu zie hoe iemand als Zlatan het oppakt, dan is dat een goed teken. Die jongen heeft de nodige tikken gehad, kreeg zelfs te horen dat hij als spits derde keus was, maar heeft daar uiteindelijk wel iets mee gedaan. Nu is een situatie aan het ontstaan, dat hij het geluk afdwingt, het publiek voor zich weet te winnen en Mido extra scherp houdt."

Daarom is Ronald Koeman ook vol lof over de prestatie die zijn tegenstander van morgen, PSV-coach Guus Hiddink, op het WK 2002 met Zuid-Korea heeft neergezet. "Het is enorm leerzaam geweest, al moet je daar wel dichterbij staan om het echt goed tot je te kunnen nemen. Maar beginnen op nul en dan zo eindigen, het is onvoorstelbaar. Hiddink heeft weer bewezen, hoe ongelooflijk goed hij met een groep om kan gaan. In 1988 heb ik dat ook bij PSV ervaren, in het jaar dat we de Europa Cup wonnen. We hadden toen absoluut geen makkelijke selectie, toch zorgde hij ervoor dat er op de beslissende momenten een compact geheel stond."

Het heeft hem opnieuw duidelijk gemaakt, dat coaching aan de top vooral een kwestie is van een juiste balans zien te vinden tussen je als trainer opstellen en als psycholoog. "Het is inderdaad zo dat naarmate het elftal beter wordt, je steeds minder 'trainer' moet zijn. In dat opzicht werd ik tijdens Ajax-Manchester United aangenaam verrast, toen de ploeg de laatste vijf minuten ineens op balbezit ging spelen. Dat hadden ze nog niet zo gedaan. Eindelijk werd niet onstuimig voor de aanval gekozen, maar was er de rust om even de wedstrijd te controleren. Op zulke momenten zie je dat het elftal groeiende is. Maar eerlijk is eerlijk, het kan en moet allemaal nog beter."

Daarom wil Ronald Koeman zich de komende weken eindelijk wat meer in de jeugdopleiding van Ajax gaan verdiepen. Het onderdeel dat meer en meer weer de levensader van de club begint te worden. "Over een paar weken wil ik eindelijk eens rustig met Kees Zwamborn (hoofd opleidingen red.) gaan praten. De tijd is dan aangebroken om nog meer inzicht te krijgen in wat er achter mijn selectie zit. Helemaal omdat een aantal jeugdspelers heel goed bezig zijn."

Vandaar dat de kritiek die Danny Blind (trainer A-junioren, red.) op hem leverde Ronald Koeman in het verkeerde keelgat schoot. "Allereerst vind ik dat vooral de trainers moeten oppassen met het naar buiten brengen van kritiek op elkaar. Het was daarom niet netjes van Blind om via de media te klagen dat er geen A-junioren bij de A-selectie waren gehaald. Dat had hij intern moeten doen. Dan had ik hem ook uit kunnen leggen, dat toen we dat idee opperden ik er vanuit ging dat er spelers verkocht zouden worden en er ruimte voor stages zou zijn. Maar toen ik terugkwam van vakantie, had ik nog altijd een veel te grote selectie en dan houdt het natuurlijk op. Maar zodra die situatie is opgelost, zal ik zeker jonge jongens mee laten trainen."

Het zijn de randverschijnselen waar een trainer van Ajax sinds mensenheugenis tegenaan loopt. Een proces waarin alleen de sterksten over blijven. Daarom is zijn nuchterheid ook zo'n belangrijk wapen. Zo houdt hij het overzicht in de uiterst complexe klus die hij negen maanden geleden heeft aanvaard. Ronald Koeman tot slot: "Ik heb veel vertrouwen in het seizoen, maar besef ook dat er veel onzekerheden zijn. Zo wil ik scoren in de Champions League, terwijl maar 4 van mijn 25 spelers ooit op dat niveau een wedstrijd hebben gespeeld. Daarom is het ook jammer dat Ajax en Jari Litmanen er niet uitgekomen zijn. Wat mag en kan ik daarom nu van de jongens eisen? Maar door de stilgevallen transfermarkt zijn de verschillen tussen Nederland en het buitenland kleiner geworden zijn, zie ik voor Ajax mogelijkheden in de Champions League. Daar wil ik dan ook helemaal voor gaan. Daarvoor heb ik niet alleen het talent van spelers nodig, maar ook voetballers die elkaar inspireren en scherp houden. Dus iemand als Rafael van der Vaart, maar ook iemand als Aron Winter. Alleen dan werkt het."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.