De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 10 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  De Hoop Scheffer wil Hollanders in Zimbabwe helpen
Veel blanke boeren
blijven na ultimatum

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
De Hoop Scheffer (Foto: Dijkstra bv)
JOHANNESBURG - Volgens de Bond van blanke boeren in Zimbabwe hebben de meeste leden geen gehoor gegeven aan het ultimatum van president Mugabe hun bedrijf uiterlijk in de nacht van donderdag op vrijdag te ontruimen. Woordvoerder Colin Cloete zei dat de meeste boeren op hun boerderij zijn gebleven "omdat ze nergens naartoe kunnen".

Een van de bijna 3000 blanke boeren, die wél zijn familiebedrijf heeft verlaten, is van Piet Weller (43). Hij is van Nederlandse afkomst en kreeg pas afgelopen dinsdag de bevestiging dat ook hij zijn bedrijf moest prijsgeven. Aanvankelijk was hij de dans ontsprongen.

"Eerst stonden we op de lijst van boerderijen die zouden worden ingepikt, maar een paar maanden geleden kregen we bericht dat we van de lijst waren afgehaald. Dinsdag belde de ambassade om te zeggen dat we toch van de farm af moesten, op straffe van arrestatie en een geldboete." Weller is gisteren vertrokken, omdat hij er geen zin in had in de cel te belanden. Met zijn laatste centen heeft hij zijn zeventig werknemers afbetaald. "Die mannen en hun gezinnen, bij elkaar zeker 450 mensen, gaan een onzekere toekomst tegemoet."

En zo kwam er gisteren een abrupt einde aan het werk van de familie Weller op hun boerderij van duizend hectare, waarvan 265 gecultiveerd is. Vader en moeder Weller kochten de grond 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Harare in 1955. Zoon Piet zette het werk voort toen vader het wat rustiger aan ging doen.

Twee jaar geleden werd hun boerderij, net als honderden andere bedrijven, overstroomd door de beruchte 'oorlogsveteranen'. Piet Weller: "Ze bezetten onze grond en vernietigden alles wat we verbouwden. We mochten alleen nog sinaasappelen kweken. Ze stalen de omheining zodat we gedwongen waren onze 330 koeien en 200 schapen te verkopen.

De oorlogsveteranen koelden hun woede op Piet Weller en zijn vader. "Ons personeel werd nog erger behandeld. Tientallen lopen rond met armen en benen in het gips", aldus Weller die sinds gisterochtend met vrouw en twee zoontjes, zijn moeder en vader bij zijn zuster in Harare is ingetrokken. Wat hij gaat doen? "Ik heb gesolliciteerd naar banen in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika en als dat niet lukt wordt het Nederland." Weller spreekt lovend over de Nederlandse ambassade in Harare: "Ze hebben ons waar mogelijk geholpen."

Je zou je kunnen voorstellen dat de familie Weller met haatgevoelens rondloopt. De oude mevrouw Weller: "Niet met haat, maar ik ben wel ontzettend boos omdat ze het in Zimbabwe helemaal mis laten gaan."

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken zegde gisteren toe uit te zoeken hoe hij de Nederlandse boeren in Zimbabwe, die via internationale arbitrage compensatie proberen te krijgen, kan helpen. De voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Boeren in Zimbabwe, Funnekotter, heeft namens vijf landbouwers het International Center for Settlement of Investment Disputes ingeschakeld, dat is verbonden aan de Wereldbank.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 10 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.