De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Primeur voor supertrio

Van onze sportcorrespondent

   
 

UTRECHT - Met het wereldkampioenschap in Zolder in het verschiet, wordt de 42ste Ronde van Nederland/Eneco Tour de grote graadmeter voor het sprintersgilde. Voor het eerst dit seizoen nemen de drie grote spurtcoryfeeën Mario Cipollini, Erik Zabel en Robby McEwen het in een onderling gevecht tegen elkaar op. Met vier aankomsten die op het lijf van de snelle jongens geschreven zijn, belooft Nederlands enige echte rittenkoers voor beroepsrenners bij voorbaat sensationele gevechten om de dagzeges.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
Robbie McEwen (links) en Erik Zabel nemen het in de Ronde van Nederland tegen elkaar op. (Foto: EPA)
Voorzitter Ed Nijpels en secretaris Herman Brinhoff likten gisteren hun vingers af bij de presentatie van de Eneco Tour in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Niet geheel ten onrechte, want het deelnemersveld telt tal van grote namen. Bovendien ziet de toekomst er dankzij het vijfjarige sponsorcontract dat de Stichting Ronde van Nederland met Eneco Energie heeft gesloten bijzonder zonnig uit.

Door het lang uitblijven van een nieuw meerjarig sponsorcontract waren de financiën de laatste jaren het zorgenkindje van de Ronde van Nederland. "We hebben een behoorlijke zoektocht gehad", sprak Nijpels daarom met gevoel voor eufemisme.

Vanaf deze editie durft de politicus echter weer aan de uitbouw van zijn evenement te denken. "De laatste jaren kon er geen kwaliteitsverbetering worden gerealiseerd door geldgebrek. Nu durf ik zonder aarzelen de ambitie uit te spreken binnen enkele jaren uit te groeien tot een wedstrijd van Hors Categorie, met zes of zeven koersdagen waarvan één of twee ritten over de grenzen. In combinatie met meer prijzengeld willen we dan ook naar een ander rennersveld."

Wie de voorlopige deelnemerslijst ziet van de komende editie, die op 20 augustus start met de etappe Utrecht-Leeuwarden, zal bij die laatste wens wellicht zijn wenkbrauwen fronsen. Feit is dat de Profronde altijd een speeltuin is geweest waarin sprinters en tijdrijders zich konden uitleven. Als in tegenstelling tot dit jaar de echte sprintelite verstek laat gaan is de grootste wielerkoers van ons land niet meer dan een tweederangs wedstrijd. Met een etappe in de Ardennen of de Eifel komt ook een ander type en kaliber renner aan zijn trekken.

Naast Zabel, Cipollini en McEwen komen ook andere sprinters zoals Stefan van Dijk, Jaan Kirsipuu, Ivan Quaranta, Robert Hunter, Tom Steels en Rudie Kemna in de Eneco Tour in actie. Jeroen Blijlevens komt kijken of hij nog ambities mag koesteren voor de rest van het seizoen c.q. zijn carrière. Met Bart Voskamp, Lazslo Bodrogi, Erik Dekker en Levi Leipheimer staan vier tijdrijders aan het vertrek die in de achttien kilometer lange tijdrit in en rond Almelo het klassement naar hun hand kunnen zetten.

Ook Michael Boogerd en titelverdediger Leon van Bon behoren tot de favorieten voor de eindzege. Zeker nu in de voorlaatste etappe al geklommen moet worden en de finaledag van start tot finish door Zuid-Limburg voert.

De Nederlandse wielrenners Aart Vierhouten en Stefan van Dijck hebben voor het nieuwe seizoen een akkoord bereikt met de Belgische fusieploeg Lotto-Domo.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.