De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Shell betrokken bij groot
aardgascontract in China

door Jan Ligthart

   
 

PERTH - Een Australisch consortium van zes ondernemingen heeft een megacontract gesloten met de Chinese overheid voor de levering van 75 miljoen ton LNG (vloeibaar aardgas). Met de overeenkomst, die een periode van 25 jaar beslaat, is een bedrag gemoeid van €14 miljard. Daarmee is dit het grootste exportcontract in de Australische geschiedenis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Het consortium North West Shelf zal jaarlijks drie miljoen ton vloeibaar aardgas (LNG) leveren. (Foto: REUTERS)
Vanaf 2005 zal North West Shelf jaarlijks drie miljoen ton LNG leveren dat verder zal worden verwerkt in de provincie Guangdong. Shell is één van de zes deelnemers aan de joint venture en heeft bovendien een 34%-belang in Woodside Energy, de uitvoerende deelnemer. De overige vier zijn BHP Billiton Petroleum, BP Australia, Chevron Australia en Japan Australia LNG.

Tim Warren van Shell Australia noemde de overeenkomst "goed nieuws voor Australië, voor de joint venture en voor Shell". Volgens een zegsman van Shell in Nederland delen de zes deelnemers aan het consortium op gelijke basis mee in de opbrengsten. Voor Shell zou dat een slordige €2,3 miljard betekenen. "Over 25 jaar", tempert de zegsman al te groot enthousiasme.

China verkoos uiteindelijk na vijf jaar onderhandelen North West Shelf boven vijf andere aanbieders. De overeenkomst werd gisteren door de Australische premier John Howard bekendgemaakt. Howard repte van een mijlpaal in de economische geschiedenis van zijn land. Hij verklaarde dat de exportopdracht het voornaamste onderwerp van gesprek was geweest tijdens zijn ontmoeting met de Chinese premier Zhu Rongji in mei van dit jaar.

Het succes van de North West Shelf joint venture betekent in totaal meer dan 82.000 extra banen voor Australië. Volgens Woodside zal vanwege het contract €600 miljoen extra worden geïnvesteerd in de produktie- en verwerkingsfaciliteiten in West-Australië. Die komen bovenop een investering van anderhalf miljard euro die al was begroot voor de komende jaren. "De huidige faciliteiten worden in omvang verdubbeld. Dat geeft wel aan hoe groot de economische consequenties van dit contract zijn", aldus directeur John Akehurst van Woodside Energy.

De meeste beursanalisten in Sydney zeiden amper te kunnen bevatten wat de gevolgen voor de langere termijn zijn. "De grootste exportorder ooit, tienduizenden extra banen, meer dan een miljard dollar aan belastinginkomsten. En dan hebben we het nog niet over de financiële klapper die de zes deelnemers van de joint venture maken. Beter nieuws bestaat bijna niet voor de Australische economie", aldus één van hen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.