De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 9 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Reed Elsevier-baas Davis
ligt niet wakker van SOBI

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Reed Elsevier maakt zich bepaald geen zorgen over de rechtszaak die de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) heeft aangespannen tegen het Brits/Nederlandse uitgeverijconcern wegens vermeende onregelmatigheden in de boekhouding. Volgens financieel topman Mark Armour doet Reed Elsevier met het verdubbelen van de periode waarover goodwill op bepaalde activa wordt afgeschreven precies hetzelfde als de concurrentie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x210, 17kb)

"We maken ons dan ook absoluut geen zorgen over deze procedure", verklaarde Armour gisteren bij de presentatie van de resultaten over de eerste zes maanden van 2002. "Deze zaak is een non-issue", vulde bestuursvoorzitter Crispin Davis zijn collega aan.

SOBI-voorzitter Pieter Lakeman heeft Reed Elsevier vorige maand voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof gesleept. Hij vindt dat de uitgever de periode waarover goodwill op sommige bezittingen wordt afgeschreven ten onrechte heeft verlengd van twintig naar veertig jaar. Door deze boekhoudwijziging heeft het concern naar eigen zeggen vorig jaar €32 miljoen minder aan goodwill hoeven afschrijven, en is de nettowinst met hetzelfde bedrag gestegen.

Lakeman verwijt Reed Elsevier eveneens in 2001 niet te hebben afgeschreven op €4,986 miljard aan nieuw verworven goodwill. Door dergelijke boekhoudmethoden te hanteren, heeft de uitgever volgens de bedrijfsonderzoeker de winst vorig jaar met in totaal €150,2 miljoen kunnen oppoetsen.

Armour wijst de beschuldigingen van Lakeman van de hand. "Op de nieuw verworven goodwill hebben we wel degelijk afgeschreven. En het verlengen van de periode waarover goodwill wordt afgeschreven, hebben we correct uitgelegd in onze verslaggeving."

Davis verbaast zich eveneens over de rechtszaak. "Van analisten horen we juist vaak dat onze verslaggeving heel transparant is."

Ondanks dat het bestuur van Reed Elsevier zich niet druk lijkt te maken, heeft het de Ondernemingkamer inmiddels wel gevraagd de zaak volledig in het geheim te behandelen vanwege de koersgevoeligheid ervan. Voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer heeft dit naar zijn mening "summier en algemeen geformuleerde verzoek" vorige week afgewezen.

Volgens analist Dennis Siemelink (Delta Lloyd Securities) wordt de beurskoers van Reed Elsevier momenteel gedrukt door de SOBI-zaak. "Er zit een SOBI-discount in. Maar ik verwacht dat deze zaak weinig zal opleveren. Volgens mij heeft Lakeman een aantal verkeerde berekeningen gemaakt, en gaat hij ook uit van verkeerde veronderstellingen."

Siemelink is goed te spreken over de halfjaarcijfers die Reed Elsevier gisteren heeft gepresenteerd. Vooral dankzij de integratie van de overgenomen Amerikaanse uitgever Harcourt is de omzet in het eerste halfjaar met 22% gestegen naar €3,97 miljard. De autonome omzetgroei is echter met 1% afgenomen.

De winst vóór belasting, afschrijving van goodwill en buitengewone posten - het resultaat waarop Reed Elsevier wil worden afgerekend - is volgens verwachting met 2% gedaald naar €641 miljoen. De winst per aandeel bedraagt €0,30. Dat is 1 eurocent beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. De nettowinst onder Nederlandse boekhoudmethoden is met 37% toegenomen tot €156 miljoen.

Davis handhaaft de verwachting dat de winst vóór belasting, afschrijving van goodwill en buitengewone posten dit jaar met minimaal 10% gaat stijgen. De Reed Elsevier-baas verwacht echter dat de ingezakte advertentiemarkt niet vóór volgend jaar zal herstellen. "We bevinden ons momenteel op de bodem van de cyclus. De situatie op de advertentiemarkt verslechtert niet verder, maar er is ook nog geen verbetering waar te nemen."

De kans is klein dat Reed Elsevier de wetenschappelijke divisie van het Duitse mediaconcern Bertelsmann gaat kopen. Dit onderdeel, dat opereert onder de naam BertelsmannSpringer, staat te koop voor circa €1 miljard. Hoewel Davis niet wil ingaan op de vraag of Reed Elsevier belangstelling heeft voor BertelsmannSpringer, geeft hij wel aan tevreden te zijn met de huidige structuur van zijn concern. "Onze focus ligt op autonome groei. We hebben daarom geen plannen voor grote acquisities."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 9 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.